obama
Gjesteinnlegg

Hvordan skrive en retorisk analyse

27. mai, 2016 av

Når du skal gå på vidergående er det et par ting som er viktige – noen kanskje litt mer enn andre – men om du liker det eller ikke, så må det meste læres. Retorisk analyse er en av dem. En gjenganger på eksamen, og dermed uhyre viktig å ha kontroll på. Heldigvis er det ikke så vanskelig, så lenge du vet hva sensor krever av deg.

Det som er viktig, er å vite hva teksten egentlig er ment til å gjøre. Hvorfor tror du forfatteren satt seg ned og skrev et leserinnlegg i Aftenposten om akkurat den saken? Tenk gjennom hva slags tema teksten har, og hva forfatteren vil oppnå med teksten. Et godt tips kan være å se på samfunnet i helhet. Er innlegget publisert i en aktuell samfunnsdebatt?

Under følger et par tips til hvordan du kan skrive en retorisk analyse:

  • Hvem er forfatter? Fremstår personen som troverdig? Hvorfor, hvorfor ikke?
  • Hva er teksten ment til å gjøre? Hva slags virkemidler er brukt for å få budskapet fram?
  • Hvordan fungerer teksten? Blir du overbevist?
  • Er det noe du synes kunne vært gjort bedre? Hvorfor, hvorfor ikke?
  • Hva en din mening om saken som tas opp? Er dette en god tekst? Begrunn!
  • Kildeliste

av:

Les alle innlegg av

Skriv en kommentar