Gjesteinnlegg

Hvorfor er LED-lys bedre enn glødepærer?

7. juni, 2015 av

Da det nye lovverket tro i kraft den 1. september i 2012, ble det over natten forbudt å importere glødepærer over hele europa, og med mindre man hadde hamstret glødepærer eller hadde en butikk tilgjengelig med en rikholdig lagerbeholdning, var man prisgitt andre alternativer.

Et av disse alternativene er sparepærer, et annet er LED-lys. Opprinnelig var mange i mot bruk av LED-lys, ikke minst på grunn av fargetemperaturen disse i begynnelsen lyste med, og mange assosierte disse med klinikker og sykehus, og ble aldri helt komfortable med slikt lys hjemme.

Nå er imidlertid utviklingen gått rivende fort på dette feltet, og dagens LED-lys har samme fargetemperatur som ordinære glødepærer, og fordelene er mange i forhold til å bruke tradisjonelle lyskilder.

For det første er LED-lysene betraktelig mer energikrevende enn andre pærer, sparerpærer inkludert, de produserer betraktelig mindre varme, noe som begrenser  eventuelle brannfarer ved å bruke dem, og da en enkelt pære ofte er sammensatt av flere små, merker man ofte ikke hvis kun en av dem skulle være deffekt. De andre pleier gjerne å lyse likevel, og man kan rolig skifte den ut ved anledning.

Undersøkelser viser også at LED-lys har betraktelig lenger levetid enn tradisjonelle glødepærer og sparepærer, opp til 10 ganger faktisk, så selv om en moderne LED-pære i dag er forholdsvis kostbar i innkjøp, vil den på sikt være betraktelig mye rimeligere grunnet dens lange levetid, samtidig som den også er betydelig mer strømbesparende enn tilsvarende alternativer.

Å benytte LED-lys generelt vil også kunne være brannforebyggende, spesielt i rom hvor for eksempel barn sover, og gjerne vil ha lys tent om natten. Ikke sjelden ser man eksempler hvor det er oppstått brann i barns senger, nettopp fordi de har hatt en lampe stående i nærheten av sengen, og de ved et uhell har trukket lampen ned i sengen mens de sov, hvor etter lampen har antent sengetøy eller andre ting i umiddelbar nærhet. En LED-pære oppnår ikke disse temperaturene, og vil være et trygt alternativ i slike omgivelser.

LED-lyset beskjedne varmeproduksjon gjør det også velegnet til bruk i blant annet leketøy eller nattlamper, spesielt laget for bruk i barnesenger.

av:

Les alle innlegg av

Skriv en kommentar