honning
Gjesteinnlegg

Alternative søtningsmidler

5. mai, 2014 av

Feilaktig kosthold i kombinasjon med en stadig mer stillesittende tilværelse i hverdagen, bidrar i urovekkende økende grad til at flere desverre får stilt diagnosen diabetes.  For å forebygge dette bør man så langt det er mulig prøve å unngå sukker i ren form, men iblant blir søtsuget simpelthen for stort, eller man skal tilberede en matrett hvor sukker normalt inngår for smakens skyld, og da er det godt å vite at det finnes flere gode alternativer.

Blant annet ”stevia”, som er et forholdsvis nytt naturlig søtningsmiddel, som søter opp til 400 ganger mer enn tilsvarende mengde sukker. Stevia inneholder ingen kalorier overhodet, og det påvirker heller ikke blodsukkernivået hos diabetikere.

Videre er  Sukrin et godt alternativ, spesielt til bruk ved baking og tilberedning av desserter. Sukrin er et biprodukt fremstilt av sukkeralkoholen erythriol, som finnes naturlig i flere søte fruktslag, som for eksempel meloner og pærer, for å nevne noen.

Er man villig til å gå litt på kompromiss, kan man også bruke honning som en erstatning for sukker, spesielt til bruk i varmebehandlede retter, i kaker og i desserter. Spesielt acaciahonning har vist seg velegnet, og den er også å få på hendig emballasje beregnet til bruk på kjøkkenet.

Frukt er også et fint alternativ, spesielt i bakverk og desserter, men kan også brukes til varmretter. Tørket frukt kan enten rives eller klippes opp i mindre biter før bruk, gjerne dadler, aprikoser eller tørket ananas passer til dette. Bananer og epler kan moses, men egner seg dårlig til mat som skal varmebehandles.

av:

Les alle innlegg av

Skriv en kommentar