Boktips
Bokliv

Hvordan finne godt lesestoff?

12. januar, 2012 av

Bokjungelen er enorm – og hvordan skal man klare å orientere seg for å finne gode bøker?

Selvfølgelig er bestselgerlistene et godt utgangspunkt, men det er dessverre slik at disse listene bare inneholder et ekstremt lite utvalg av de bøkene som faktisk kommer ut i verden. Dessuten drukner mange bøker blant de store forfatterne som har et nærmest ubegrenset budsjett i forhold til markedsføring av sine bøker. Mange bøker havner nok på bestselgerlistene utelukkende pga forfatterens kjente navn, eller god (og dyr) markedsføring – som mange forfattere ikke er i stand til å konkurrere med.

Så – hvordan gjør man det da?
For det første er bokblogger et fantastisk medium for å lete etter gode bøker. Der får man også objektive kommentarer om bøkene, ikke baksidetekst på bøkene, da de som oftest er skrevet av forlagene som utelukkende har til hensikt å selge flest mulig eksemplarer.

For det andre er biblioteker en skattekiste hva kommer til gode bøker. Selv går jeg ofte på biblioteket uten et spesifikt mål; bare gå blant bokreolene og kikke på bøker – plukke ut en her og der og lese bak på boka for å se hva den handler om. Jeg har funnet mange interessante og nydelige bøker på denne måten, men selvfølgelig også bøker som jeg endte opp med ikke å like i det hele tatt. Leser man mye, vil man alltids komme over bøker man ikke gidder å fullføre – men det er verdt det.
   En ressurs er også de som jobber på biblioteket. De leser oftest mye selv, og vet hva som rører seg i litteraturens verden. Å ta en liten prat med dem og høre om de har noe å foreslå, resulterer ofte i oppdagelser av bøker du kanskje ikke hadde funnet ellers.

En tredje mulighet er å følge med på nettet. Bokklubbene oppdaterer sidene sine jevnlig med nye bøker og kommende bøker – her får man omtaler og på flere av bokklubbsidene finner man også kommentarer fra folk som har lest bøkene. Men husk; smaken er som baken – og om 10 personer elsker en bok, kan det godt hende du hater den… eller omvendt! I tillegg er forlagenes nettsider også en flott måte å oppdatere seg på.

Når jeg nå har fremhevet bokblogger som en arena for å finne gode bøker, vil jeg benytte anledningen til å reklamere for min egen blogg: www.ritaleser.blogg.no Her kombinerer jeg baksideteksten på bøkene med mine egne kommentarer om boka – selvfølgelig er dette min smak og DU kan kanskje like ei bok jeg ikke var strålende fornøyd med, men det kan være verdt å ta med seg.
   I tillegg kan jeg henvise til http://bokbloggene.blogspot.com/ Dette er en side som automatisk oppdateres etter hvert som nye innlegg blir publisert på diverse bokblogger.

Nå håper jeg dere har fått noen tips til bokleting – jeg står også til disposisjon hvis dere skulle ha direkte spørsmål til meg.

/Rita

Foto: Rita Myrvang Berg

 

 

av:

Les alle innlegg av

2 kommentarer

  1. Ingvild sier:

    Å, dette var et kjempefint innlegg! Kjenner meg så godt igjen. Noe av det beste jeg vet om, er å vandre mellom reolene på biblioteket, trekke ut tilfeldige bøker og trigge leselysten! :D Jeg blir så fryktelig inspirert av det. Dessuten elsker jeg selve atmosfæren på biblioteket. Det er bestandig så koselig og trygt der, og så liker jeg følelsen av å være omringet av ulike historier, karakterer og personligheter!

    Jeg har selv lest utrolig mye forrskjellig, og har derfor gått i mange feller. En bok jeg leste, het “Little Bee” og bakpå stod det masse fine ord, ros og at den var rørende osv. Jeg tenkte “åh, gleder meg masse til å lese en så vakker historie.” Vel………jeg tror aldri jeg har blitt mer skuffet over noen bok. Andre bøker har også blitt enormt positivt omtalt på nettsider og bakpå boka…..men så er de egentlig veldig dårlige. Synes det er litt synd egentlig, likevel tenker jeg at da har jeg jo muligheten til å finne bøker på egen hånd – ved å f.eks gå på biblioteket og velge bøker på måfå! :D :D

    Og så har jeg jo funnet meg noen favorittforfattere, da…….hihi.
    Igjen, flottflott innlegg – så bra at du inspirerer til å lese, folk bør lese mer! :D

  2. Kjempeflott innlegg. Det finnes en bok for alle, det er mitt slagord ;)

Skriv en kommentar