macvspc
Tips

Skal jeg kjøpe Mac?

22. august, 2011 av

Det kan være vanskelig å vite hva som er best av en Mac og en PC. Når du hører med folk får du ofte knallharde argumenter smelt på bordet fra begge kanter, og vet kanskje ikke hva som er pålitelig? Dette innlegget er basert på mine egne erfaringer med Mac.

Fordelene med å kjøpe en Mac

→ En Mac kommer som regel med det meste du trenger av programvare når du kjøper den.

→ Tilkobling er ingen sak for en Mac. Kobler du til et kamera så finner maskinen enkelt frem riktig programvare. Og om du vil på et trådløst nett så er ikke maskinen vanskelig å be.

→ Designet til en Mac, både på innsiden og utsiden, er i en klasse for seg selv.

→ For å installere et program drar du programmet inn i programmappen, for å avinstallere drar du det ut. Easy.

→ Søkefunksjonen i Finder er meget enkel å bruke, og fungerer på en fortreffelig måte.

→ Jeg har aldri hatt problemer med spam eller virus på Mac. Det betyr ikke at man er 100% sikker som Mac-bruker, men at markedet for de som lager virus er mye større hos PC-brukere.

→ Mac er som skapt for bilde- og filmbehandling. Mac er førstevalget til de fleste fotografer.

→ Styreflaten til Mac er en drøm å bruke, for meg personlig. Mye enklere og brukervennlig enn hos PC.

→ Tastaturet lyser, det er faktisk utrolig praktisk! Og lyset på skjermen og tastaturet regulerer seg automatisk etter lyset i rommet.

→ Jeg har hatt min Mac lenge nå, og den er ikke blitt tregere på noen måte.

→ God batteritid på opp til 10 timer.

→ Brukervennligheten er fantastisk, de har virkelig tenkt på alt. Å bla bilder, rotere, forstørre osv. Alt gjøres med fingerene.

 

Ulempene med å kjøpe Mac

→ Mac er dyrt, det er bare å innse.

→ Noen av programmene jeg ville laste ned var ikke kompatibel med Mac.

→ Jeg har hatt problemer med en god del minnepenner og eksterne harddisker. Macen vil ikke legge inn nye filer eller slette gamle på dem. Jeg har nå funnet ut hvordan jeg løser dette, men det er fremdeles en liten ulempe.

→ Om det skjer noe med Macen din må belage deg på mye venting og at det kan bli dyrt. Man kan ikke sku opp Macen å mekke på den selv.

→ Lite innganger. Det er to USB-innganger og noen andre, men har tatt meg i å savne en del. Du kan selvfølgelig kjøpe kabler slik at du kan få flere innganger, men det koster jo.

→ Jeg er ikke helt fornøyd med høytaleren. Bruker eksterne selvfølgelig, men de innebygde er ikke all verden.

Caroline (22) er en barnevernpedagogstudent fra nordlysbyen Harstad. Hun engasjerer seg i sosiale medier, teknologi, litteratur, musikk, reise, vitenskap, barn & ungdom, filosofi og foto. Ganske mye med andre ord! Du kan besøke henne på hennes private blogg www.icarroi.com og på Twitter der hun heter @icarroi.

Les alle innlegg av

7 kommentarer

 1. Rebecca sier:

  Jeg har tenkt mye på å kjøpe macbook air, men så fant jeg ut at det ikke er CD-rom, noe som kan være en ulempe i forhold til installasjoner, filmer ++. Blir nok en Macbook pro når lommeboken tillater det, selv om det er dyrt så tror jeg levetiden er langt bedre enn på en billigere PC så prismessig går det kanskje opp i opp.

 2. liseliten sier:

  Jeg tviholdt lenge på min oppfatning av at nei, jeg skulle IKKE ha mac.. Men i fjor skaffet jeg meg, etter mye sparing, iMac! Jeg er superfornøyd, og skal aldri tilbake til PC ;) Bra innlegg for de som er usikre på mac :)

 3. Stian T. sier:

  Mac vs. PC er jo en diskusjon av episke dimensjoner, så her har du beveget deg inn på farlig grunn! ;) Selv bruker jeg begge deler om hverandre, og er dermed ikke ivrig forkjemper for noen av leirene, og jeg synes innlegget ditt oppsummerer greit, selv om jeg har vekslende erfaringer når det gjelder trådløse nett. De fleste går som en drøm, men gamle og ustabile routere har jeg opplevd at kan være mer eller mindre umulige å logge seg på.

  Det jeg tenker er at en ting som bør være med i vurderingen er hva en skal bruke maskinen til. Trenger du en maskin som først og fremst skal brukes til surfing, tekstbehandling, presentasjoner, webdesign og foto er Mac et glimrende valg. Alt er liksom litt renere og litt morsommere med Mac.

  Skal du derimot jobbe mye i Office-pakken, og da særlig Excel, ville jeg derimot vurdert en PC. Min erfaring med Office for Mac er ganske dårlig. Mulig det har blitt noe bedre det siste året, men jeg er fortsatt skeptisk. Som spillmaskin er den heller ikke ideell, grafikkkortene er ikke allverdens til spilling, og mange spill kommer kun til PC.

  Legger du like mye penger i en PC som du gjør i en Mac vil du få en veldig bra maskin – å sammenligne de billigste Macene med billige PCer er urettferdig. Fordelen for Mac er at bruktverdien er vesentlig høyere enn for PC i tilsvarende prisklasse.

 4. Marte sier:

  Ville anbefalt mac til de som jobber med media, design, kommunikasjon, grafisk, film, foto osv. Men skal man derimot ha mere fokus på regnskap og rene tekstdokumenter, er nok PC mest gunstig. Det sier jeg utifra mine egne erfaringer – Har brukt PC to år på mediaskole, og bruker den fortsatt privat, mens jeg nå bruker mac på jobben. Gjett hva jeg liker best! ;)

  Mac gir hvertfall meg bedre arbeidsflyt.

 5. Nina sier:

  Jeg bruker iMac på jobb, men har PC hjemme, og jeg må si at jeg trives utrolig mye bedre med PC. Mye av det er nok fordi alt går så mye kjappere på PC – her kan jeg alle hurtigtaster og snarveier, og finner enkelt frem til alt jeg skal ha. Jeg har tross alt brukt PC i over 10 år, så selvfølgelig er jeg ikke like komfortabel med Mac. Jeg liker også mappesystemet til Windows mye bedre, og er generelt ikke særlig glad i noe av oppsettet til Mac. Så for meg er det enkelt å spare penger og holde meg til PC :)

 6. Johanna sier:

  Kjøp deg mac, jeg har hatt min i tre år med ingen problemer og hadde en skolepc i en uke så slutta batteriet å funke.
  Det koster, men det er SÅ verdt det. :) Om du har eplehuset i nærheten kand e kanskje låne deg en?

 7. Ingvild sier:

  Jeg brukte mac første året på videregående, og var svært, svært fornøyd med det. Den var veldig allsidig, og hadde alle programmene jeg trengte. (Og enda flere!) Jeg pleier å skrive mye, og en bra “skrive-maskin” er derfor et must, noe macen klarte aldeles flott – den er veldig grei å skrive med. Skjermen på en mac er fantastisk – å redigere bilder, jobbe med grafikk eller generelt gjøre noe “detaljert” – alt dette er utrolig gøy når man har en mac, for både farger og skarphet er ekstremt bra.

  Men så var det ulempene, da. Personlig synes jeg ikke det er andre ulemper enn at den er dyr og at reparasjon er dyrt/tidskrevende. Riktignok kan det dukke opp filformat-problemer, men er man flink til å planlegge, skulle ikke dette være noen sak!

  Nå bruker jeg en helt vanlig hp-pc, siden jeg har byttet skole. Selv om den har alle programmer og slikt jeg trenger, foretrekker jeg likevel mac. En helt ordinær datamaskin har mye enklere for å frambringe virus….en mac kan lett forhindre dette.

  Selv om macen koster noen tusenlapper mer, er den så definitivt verdt det, synes jeg!

Skriv en kommentar