11_60474732
Intervju

Analog photography

14. april, 2011 av

Milla har alltid vært glad i å fotografere, digitalt og analogt. Nå har hun intervjuet Amanda, som er en stor inspirasjonskilde for fremtidige analoge fotografer.

Hvor lenge har du vært interessert i analog fotografi?
Det ordentliga intresset för analogt fotografi uppkom under gymnasiet då jag gick kursen Fotografi A. Jag hade aldrig fotograferat seriöst med en analog kamera innan jag gick den kursen. Det tog inte lång tid innan jag blev genast helt förälskad i den analoga fotokonsten. Ibland spenderarde jag hela helger med att bara arbeta i mörkerummet och framkalla foton.

Hvilket/ hvilke kamera har du?
Jag använder mig av en Chinon CE-4 tillsammans med. En svart liten kamera som är både enkel att använda och lätt att bäta med sig. Jag har även två Polaroid kameror, en SX-70 och en 690 slr.

Hvorfor velger du å fotografere analogt når det er så enkelt å gjøre det digitalt idag?
Jag har ett antal anledningar varför jag väljer att fotografera analogt. Först och främst är det för den genuina känslan som analogt fotografi förmedlar. Jag älskar det korniga, lite halvt tilltuffsade resultatet som är ack så vackert. Det gör sällan något om resultatet vid framkallningen inte blir perfekt då det oftast ger fotot en egen karaktär. Sedan så gillar jag att analogt fotografi, i alla fall för mig som mest fotograferar digitalt, är mer utav en utmaning för att få fram exakt det resultatet som jag eftersträvar.

Hva anser du som den største forskjellen mellom analoge bilder kontra digitale bilder? Og likeså digital fotografering kontra analog fotografering?
Den största skillnaden mellan analogt och digitalt fotografi är nog först och främst att analogt fotografi kräver både mer tid för framkallning och man har mindre kontroll hur resultatet blir jämfört med digitaltfotografi. Men detta är är ju även en stor del av varför det är så roligt att fotografera analogt, ovissheten om hur fotona kommer se ut vid framkalllningen som nästan kan upplevas som spännande.

Kan du forklare hva double exposure er til de som kanskje lurer på hva det er for noe?
Double exposure, eller dubbel eksponering som det heter på svenska, är när man fotograferar två bilder på samma bildruta i en filmrulle, det vil säga att två motiv korsar varandra och bildar en gemensam bild.

Hva slags film bruker du? Hvilke har du prøvd og har du en favoritt?
Svartvitt: Till mina svartvita foton använder jag Fuij T-max  ISO 400 som hittills har fungerat ypperligt. Jag har även provat samma märke fast i 100 ISO där resultatet blev snäppet bättre, men då främst pga av att det blev mindre brus i fotona i tanke med det låga ISO-talet.

Färg: Här är det framför allt två olika slags filmer som har jag fotograferat med, Fuji Supercolor ISO 200 och Kodak Porta ISO 160. Fuji Supercolor ISO 200 är en ganska vanligt färgfilm som ger bra resultat. Bäst resultat blir det om man köper en alldeles ny filmrulle då färgerna dras ner något fatalt vid en filmrulle som har utgått, expired. Kodak Porta ISO 160 är en proffsfilm som ger ett tätare och fylligare färgresultat än ovanstående. Det är synd bara att den är så dyr annars hade jag fotograferat betydligt mer med den filmen.

Till mina polaroidkamerorhar jag andvänt flera olika typer av film/kassetter, blandt annat:
PX-100 Silver Shade som ger en sepia ton
Tz-Artistic som ger blåaktig ton
Just nu fotograferar jag med en film som heter Push-It som jag köpt ifrån the-impossible-project.com som är helt okej.

Tyvärr så har min absolut favorittfilm till Polaroidkameror slutats tilverkas, nämligen den vanliga 600 filmen till min 690 slr. Jag hoppas, hoppas att de kommar börja producera denna igen, men just nu ser det mörkt ut.

Har du støtt på noen utfordringer ved å fotografere analogt i en så digital verden vi lever i idag?
Det största problemet jag har träffat på är faktiskt att det är så frukansvärt dyrt att lämna in film på framkallning. På vissa ställen här i Sverige kostar det upp till 176 kr för att framkalla en 36-bilders färgfilm och få papperkopior på fotona. Svartvitfilm är ännu dyrare. Sedan är har jag ibland haft svårt att hitta butiker som säljer film, vilket jag tycker är jättetråkigt. Det är huvudsakligen över internet som det går att hitta och köpa film.

Men när det kommer till människors uppfattning och respons till analogt fotografi så är den huvudsakligen positiv. Jag tror det är många som gärna vill att det analoga fotografit skall fortsätta och utvecklas. Därför hoppas jag att jag genom mina foton lyckas inspirera andra personer att prova på analogt fotografi, något jag tycker alla borde göra som är intresserade av fotografi.

Til slutt, har du noen tips du vil gi til andre som interesserer seg for analog fotografi? Som hvor man kjøper kamera og hva som er viktig å tenke på når du skal bruke et analogt kamera?
Jag har köpt min analoga kamera via aktionsidor så som tradera.se, ebay.com og blocket.se. Det finns även andra hemsidor som säljer kameror, men priserna brukar oftast vara helt hutlöst höga. Dock rekommanderar jag värmt att ni besöker kaffebrus.com, en riktigt bra hemsida om man vil köpa film och lomography kameror.

Jag tror att det viktigaste när man vill börja fotografera analogt är våga misslyckas. Jag vet att detta mer eller mindre än en kliché/flosker men jag kan tänka mig att det är många som ger upp när resultatet inte blir som de tänkt sig. Det tog mig ett tag innan jag förstod hur jag skulle tänka gällande inställningar på kameran och hur man ljussätter ett foto så bra som möjligt. Det är bara att öva, öva öva och så blir det ett prima resultat tillslut

Takk til Amanda Berglund som ble med på dette intervjuet, ga oss gode tips og bidro med så fine bilder. Har du ikke sett bloggen hennes, da synes jeg du skal ta en titt her.

Foto: Amanda Berglund

av:

29 år gammel Haugesundar som har tulla seg vekk te feilsiå av Norge; østlandet. Hu like å ta bilder, skriva dikt, tegna og masse photoshopping. Nysjerrig? Stikk innom websiå nas då vel: heroesandme.com

Les alle innlegg av

2 kommentarer

  1. Helena sier:

    Nice nice. Amanda är koselig.

  2. kjetil sier:

    Har lest artikkelen om deg med stor intresse,veldig bra det du driver med!

Skriv en kommentar