DSC00550
Utlandet

Intro: Utenlandske blogger

12. april, 2011 av

Blandt mine bekjente her i England er ikke blogging et stort fenomen, og det er kun et fåtall av de engelske jeg kjenner som blogger. Siden jeg selv begynte å blogge ei god stund tilbake har jeg mest hatt kontakt med, og lest, norske blogger. Det kan virke som om det er veldig vanlige for norske bloggere å bare forholde seg til andre norske, med innslag av noen svenske. For meg virket det lenge som om blogging var noe som var typisk skandinavisk. Det er ikke å skjule at medier her hjemme forholder seg ganske enkelt til norske blogger, og det er jo forståelig at de vil bringe lys over ting som er skapt i fedrelandet vårt. Dette er litt uheldig for det virker som om norske bloggere da ikke legger merke til de mangfoldige blogger fra det store utland.

Ser man tilbake på bloggens historie stammer den langt vekk fra de nordiske land, og man må heller vende hodet mot USA. Justin Hall begynte sin personlige blogg så tidlig som i 1994 og er sagt å være en av blogghistoriens pionêrer. Jerry Pournelle er en annen pionêr, også fra amerika, som har hatt blogg siden 1998. Siden deres oppstart av dagboklignende innslag på internett har blogging blitt et verdensomfattende fenomen, gjort enkelt for individer gjennom sider som LiveJournal (1999) Blogger (1999) og WordPress (2003). Fra vesten spredte bloggleden seg østover, og i august 2006 ble det kjent at kinesiske Xu Jinglei var den mest berømte bloggen i verden, med over 50 millioner sidevisninger. På samme tid i norge var blogging fortsatt ikke så veldig utbredt.

Dette viser at bloggsamfunnet er så mye større enn det ofte kan virke i lille Norge, og det utbreder seg langt utover Norges grenser. Hvor mange utenlandske blogger leser norske folk i gjennomsnitt? Jeg vil tørre å påstå at det ikke er så fryktelig mange. Så visst har de aller mest berømte en heftig hærskare av forfølgere fra alle verdens land, Norge inkludert, slik som sveriges Elin Kling, den franske motebloggen The Cherry Blossom Girl, og ikke minst sladderbloggen Perez Hilton.

Det jeg kommer til å opplyse om derimot, er de blogger som kanskje ikke er helt på toppen av blogglistene. De skjulte skatter om du vil. Det finnes så utrolig mange inspirerende og magiske blogger verden over som fortjener den oppmerksomhet vi kan gi. Det er forståelig at ikke alle er like flink i engelsk, men jeg har etter egen erfaring opplevd at språkkunskaper bare blir bedre ved å omgi seg med andre kulturer og språk, og ved å lese og kommentere/skrive på engelsk vil en ny verden åpne opp foran dere.

av:

Renate er ei glad og trivelig trøndertjei på 22 som for tiden befinner seg i England, hvor hun studerer til en bachelor i foto. Ta gjerne turen innom hennes private blogg for å finne ut mer http://renatesolhaug.co.uk/blogg

Les alle innlegg av

1 kommentar

  1. Nina sier:

    Kjempefint skrevet, og absolutt noe flere burde tenke over. Jeg leser ganske mange ikke-norske blogger, og spesielt når det gjelder mote- og fotoinspirasjon finner jeg ofte mye mer “nytt” der enn hos norske bloggere, som har en tendens til å kopiere hverandre:)

Skriv en kommentar