IMG_9862
Design & Koding

Guide: Hvordan koble WordPress på domenet ditt

5. april, 2011 av

Mange som begynner med blogg pleier å starte å blogge på en enkel bloggplattform, som f.exp blogg.no, ipublish, wordpress.com, blogspot.com osv. Men etter hvert er det en del som bestemmer seg for å ta stege videre og kjøpe seg et domene og bytte til noe litt mer avansert, nemlig: “wordpress.org”.

Det finnes to versjoner av wordpress. “WordPress.com” og “wordpress.org”. I denne guiden tar vi for oss det som er mest avansert, nemlig “wordpress.org”.

Image and video hosting by TinyPic

DET FØRSTE DU MÅ GJØRE…

Det første du må gjøre er å få kjøpt et domene. Da kan du benytte one.com, domeneshop.com, eller andre. Hvis du skal ha et subdomene også (f.exp domene ditt er http://mittdomene.com, da blir subdomene f.exp http://blogg.mittdomene.com) anbefaler jeg ikke one.com. De gir bare en database, og jeg er ganske sikker på at man trenger to. Ihvertfall i mitt tilfelle.

Du må også kjøpe serverplass for å bruke wordpress, og det vil si webhotell. Koster et sted mellom 2-300 kroner for ett år, kommer ann på hvilken “pakke” du kjøper.

Når alt dette er ordnet, som kan ta noen dager, er det bare å starte med wordpress. Da må du først laste ned et FTP-program (File Transfer Protocol). Dette programmet laster opp de wordpress fileen du lagrer på pcen opp til webhotellet ditt, altså domenet ditt.

FTP-PROGRAM…

Det finnes mange forskjellige FTP-programmer å velge mellom, og selv har jeg brukt Filezilla, Flow og Cyberduck.

Men nå tar jeg utgangspunkt i Filezilla. Men hvis du bruker et annen program, tror jeg du gjør det på samme måte, det er bare at knappene er plassert litt forskjellig, og ting heter litt forskjellig.

Filezilla er gratis, og fungerer både til PC og Mac. Gå til Filezillas hjemmeside, og velg “download Filezilla client”. Hvis du har Mac trykker du på den øverste linken under Mac OS X, og hvis du har PC klikker du på den øverste linken under Windows. Når Flezilla er lastet ned, installerer du det bare slik du gjør som med alle andre programmer.

Når programmer er ferdig installert, trykker du på åpne, og velger “File” og deretter “Site Manager”. Nå skal det komme opp et nytt vindu, og her skal du trykke på “New Site”. Nå kan du for eksempel skrive bloggnavnet ditt der det kommer opp “New Site”.

Nå skal du skrive inn informasjon i vinduet som kommer opp, og derfor må du finne fram mailen fra domeneleverandøren din.
Først må du velge “Logontype: Normal”, istedet for anonymous.
Så må du fylle ut feltene for “Host”, “User” og “Password” I filezilla. Den informasjonen finner du i mailen fra leverandøren og det står under FTP.

Image and video hosting by TinyPic

INSTALLERE WORDPRESS

Klikk deg inn på wordpress.org og last ned den nyeste versjonen av wordpress og unzippe den.

Åpne wordpress mappen på datamaskinen din, og ikke i filezilla. Det første du må gjøre er å finne filen “wp-config-sample.php”, og endre navnet til “wp-config.php”.

Åpne filen og finn fram mailen fra domeneleverandøren din.
Nå må du se på kodene som står under MySQL.

I “wp-config.php” filen skal du nå endre på:

database_name_here bytes ut med det som står ved siden av “Database” i mailen.
Username_here byttes ut med det som står ved siden av “Brukernavn” i mailen.
Password_here byttes ut med det som står ved siden av “Passord” i mailen.

Bla litt lenger ned i filen og der ser du at det står “put your unique phrase here” åtte ganger. Dette skal du bytte ut med hva du vil, det er ikke så viktig.

Image and video hosting by TinyPic

Det er viktig at du ikke fjerner `-tegnene som står før og etter ordene du skal bytte ut.

Nå må du gå tilbake til Filezilla og finne wordpress mappen din i ruten til venstre. Marker alt (cmd+a på mac og ctrl+a på PC), trykk høyreklikk og “Upload”.

Nå lastes alle wordpress filene opp til domenet ditt, og det tar litt tid det her.

Når alle filene er lastet opp kan du bare lukke FTP-programmet.

Nå må du gå inn på internett og gå til adressen: http://dinbloggadresse.com/wp-admin/install.php

Nå må du fylle ut i rutene som kommer opp, med brukernavn, passord osv, og klikk på “Install wordpress”

Når installasjonen er ferdig kommer det opp en ny side og du bare trykker på “Sign in”. Du bør lagre http://dinbloggadresse.com/wp-login.php siden det er her du logger inn hver gang.

Så da er wordpress installert og du kan begynne å blogge!

Beste norske webhotell for WordPress

Ser du etter et godt norsk webhotell for WordPress, kan du sjekke ut Oppdaterinngsfabrikken.no. Her får du kjapp og trygg WordPress, til rimelige priser. Du får også noen av Norges fremste eksperter på WordPress som støttespillere dersom du trenger support.

Sjekk ut WordPress Webhotell hos Oppdateringsfabrikken nå!

av:

Bianca (14) fra Oslo. Hun er spesielt intressert i fotografering, men også sosiale medier og photoshop. Har blogget i over ett år, og ny blogg åpnes snart på; http://blogg.biancanustad.com

Les alle innlegg av

4 kommentarer

  1. Nettgründer sier:

    Fin guide Bianca :-)

    Men på mange webhotell som feks, Hostgator så finnes det meget enkel installering av WordPress bare ved hjelp av noen få klikk. http://nettgrunder.com/hvordan-installere-wordpress-pa-hostgator

  2. Yep, enig med Nettgründer. Det er vel like greit å skaffe hosting hos de store aktørene som tilbyr ett-klikks installering av WP. MYE enklere enn å redigere wp-config.php. Dessuten er det også disse selskapene som har mest peiling på WP i tilfelle man skulle lure på noe. Jeg bruker BlueHost. Kunne ikke vært mer fornøyd med servicen deres. :D Det eneste positive jeg ser med one.com er vel at de har live chat på norsk…

  3. TUSEN TAKK! Herregud, har plagdes med dette wordpress helt siden klokka 11:00 i morges. Altså, 8 timer snart! Nå fikk jeg det til! Tusen, tusen, takk:D

Skriv en kommentar