IMG_0137
Tips

Osloguiden

13. mars, 2011 av

Da jeg begynte på Universitetet i august i fjor så visste jeg om Karl Johan, Youngstorget, Aker brygge og, ja, Oslo S? Jeg hadde aldri hatt noen grunn til å være noen andre steder, så da holdt jeg meg der jeg hadde vært før. Med en gang jeg startet på UiO begynte jeg å bli kjent med denne byen jeg skal studere i noen år fremover. Det er så masse fint her! Jeg har så mange fine skatter på lur, steder jeg kunne tenkt meg å bodd, bare fordi det er så koselig, og jeg finner stadig flere steder. Derfor vil jeg anbefale fine steder for dere som føler dere tryggest i hovedstadens paradegate, selvom dere har vært innom tre Vero Moda’er på vei opp den. La oss utforske litt, eller hva? Trykk på navnene, så får du adressen.

Villa Paradiso

Jeg og Silje var temmelig nye venner da vi skulle vintageshoppe på Grünerløkka. Da det var gjort var vi skrubbsultne, så vi prøvde å finne et sted. Vi tuslet inn på Villa Paradiso, en italiensk pizzarestaurant, da jeg fortalte at det var mange som hadde anbefalt den for å ha den beste pizzaen i byen. Interiøret og alt var veldig imp0nerende, og vi fikk sitte rett ved det åpne kjøkkenet så vi kunne høre italiensk prating og se pizzaene gå inn i steinovenen. Men da pizzaene kom på bordet ble jeg veldig skeptisk, og en smule flau over at jeg hadde dratt oss inn dit. Dette var i periosden som jeg spiste så lite kjøtt som mulig – egentlig som nå – så jeg hadde bestilt vegetarpizza. Pizzaen var full av basilikum, og om det ikke var uvant nok, så var det en stor klædd med ost i midten. Ja, en klædd! Osten var fast, ikke sånn skikkelig smelta som jeg er vant til fra Peppes, og jeg var rett og slett litt skuffet, rett og slett fordi det var uvant for meg. Men det var jo bortkastet skuffelse da pizzaen smakte slik jeg ser for meg himmelen hadde vært om den fantes. Gurimalla! Eller, Mamma Mia i skikkelig Mario-dialekt, om du vil. Du får en porsjonspizza til rundt 150 kroner, ganske billig i Oslo-standard. Du kan også kjøpe deg italiensk øl, om du føler for det.


Andre restauranter å prøve:
Yayas – thailandsk restaurant med tordenvær en gang i timen. Finnes på tre steder i byen, så jeg linket til sentrum.
Pastabasta – koselig restaurant med mye forskjellig mat og uteservering.

Libris Grensen
Jeg var på vei til en helt annen bokbutikk da jeg gikk forbi Libris Grensen. Jeg hadde aldri vært der før da jeg var sikker på å ha funnet den beste uansett, Norli i Universitetsgata. Så feil kan man ta. Jeg vandret litt rundt i første etasjen, fant fine bøker jeg måtte skrive opp så jeg ikke skulle glemme dem, og det er da jeg tittet ned ei trapp. I trappa er det fult av ungdomsbøker, og nederst er en lenestol som inviterer deg til å sitte og lese så lenge du vil. Jeg følte at dette var veldig bra, så jeg gikk opp i andre etasje der det satt mange mødre med babyer i en krok. Jeg så igjennom store hyller med bøker, finner en bra Engelsk-avdeling, og føler rett og slett at dette er et greit sted å være. Jeg finner også ut at der damene med barn satt var det en kafé, så hva annet kunne jeg gjøre enn å bestille en mocca og en grønn makron? Men hvor skulle jeg sitte? Det er litt folksomt ved lunsjtid, selvom det fantes steder å sitte. Men jeg ville være litt mer alene, og mellom Historie-hylla og Biografier, der jeg egentlig føler meg hjemme, der kan man sitte i vinduskarmen. Åh, magisk å se nedover Nedre Slottsgate, se at snøen akkurat er i ferd med å forsvinne. Får det blitt bedre, egentlig? Ihvertfall når man ikke har sin egentlig leilighet med vinduskarm, da er dette et godt alternativ.


Andre bokbutikker å stikke innom:
Tronsmo – nydelig butikk der engelsk er blandet med norsk, sånn jeg liker det, og med tegneserier i kjelleren.
Norli i Universitetsgata – stor butikk jeg alltid går meg vill i, med sitteplasser litt rundt omkring

 

Cocoa
Det burde nevnes at jeg er en skikkelig søtmoms. Jeg spiser sukkerbiter. Nei, seriøst, jeg gjør det, jeg suger på dem. Trenger ikke kaffe. Men uansett, da sa det seg egentlig selv at jeg kom til å like en kakaobar. Da jeg kom dit første gang – og tro meg, det har blitt mange ganger etter – tenkte jeg gurimalla, for et søtt lite sted! De har ikke de største lokalene, det er temmelig ofte fult der, det må sies. Men du kan jo vente en stundt, eller gud forby, Ola Nordmann, du kan dele bord med noen ukjente. Alle bord er forskjellige, det er ulike stoler for hver bordgruppe. De har til og med en sofagruppe! Dette er bare et så koselig sted, litt sånn jeg vil leiligheten min skal være, med bare forskjellige k0pper og tallerkener, for sånn er det der. Forresten, ikke tro at de bare har vanlig kakao, de har alle mulige varianter! Og du kan få kaffe i også, du som er avhengig av sånt. Min ultimate favoritt er mørk mint med After Eight og Daim som topping. Og krem. Ja, du vet, jeg spiser sukkerbiter. Og hvis du er innom, prøv også cupcakesa de har der, de er nydelige.


Andre kafeer eller lignene du kan prøve:
Liebling – koselig tyskinspirert kafé med butikk inne på kafeen og masse sitteplasser. Fantastisk kaffe mocca!
The Laundromat Café – kafé inredet som både kafé og vaskeri, men må vel egentlig si at det er litt mer restaurant. Ofte fult, men koselig, litt bråkete med god mat. Pluss for konstant kjekke kelnere.
Sebastien Bruno – helt i sin egen klasse, og egentlig ikke en kafé da det ikke er sitteplasser. Makroner til folket, og dyr sjokolade for de som vil unne seg det lille ekstra. Jeg anbefaler pistasj, lys sjokolade og mørk sjokolade av makronene.

Frøken Dianas Salonger
Jeg vandret rundt på Grünerløkka på jakt etter fine vintageting, og da er man selvfølgelig i Markveien. Vi kom inn på Frøken Dianas Salonger, og det var som å ende opp i en helt annen verden. Det var de nydeligste kjoler, paljettjakker, et akvarium på veggen med gullfisk i og de mest fantastiske smykkene i byen. Og dingsebomser. Og hjartemagasin. Ja, det er rett og slett en nydelig butikk. Jentene som eier stedet er i tillegg de koseligste jentene, så det er nesten grunn nok til å ta turen innom.

Andre butikker å ta turen innom:
Tonica Vintage – en gammel gjenganger i Oslo, med butikk i det som må ha vært en tidligere leilighet, for kjøkken og bad er det fortsatt. Fantastisk utvalg og koselig damer som husker deg når du kommer inn.
Cecilie Melli – den nydeligste smykkebutikken jeg vet om, med vintageinspirerte smykker. Har blakket meg der mang en gang.
Kom med tips dere også!

av:

Anette (19) går bachelor i Historie på Blindern (UiO). Derfor er hun for det meste på lesesalen i flere timer om dagen, men når hun ikke er det leser hun bøker, hører på musikk, ser filmer og tonnevis av serier. Det er også sånt hun skriver om på bloggen sin; www.ladynetta.net

Les alle innlegg av

2 kommentarer

  1. Helene sier:

    Tusen hjertlig! Nå har jeg nok å sjekke ut :)

  2. ok, no vil eg til oslo i går. gler meg så utruleg mykje til hausten, det blir så bra! :D

Skriv en kommentar