4905403960_463b55961e_b
Tips

Hva skal du gjøre nå?

29. januar, 2011 av

Tiden begynner å renne ut for de av dere som må tenke på høyere utdanning i disse dager. Det virker ihvertfall sånn på Twitter og blogger rundt omkring. Jeg drev med det samme for et år siden, og for meg var det virkelig ikke så lett som man skulle tro. Jeg hadde ikke peiling! Jeg visste ikke hva jeg ville bli eller gjøre eller noe. Jeg var sånn som visste hva jeg ikke ville, for det luket jeg ut på Videregående ved å gå Helse- og Sosialfag. Men å luke ut en liten del er jo ikke nok, man må jo faktisk prøve å finne ut hva man vil bli. Enda vanskeligere. Men jeg skal prøve å hjelpe til litt og vise deg hvilke forskjellige valg du har.

Å studere på et universitet

Jeg studerer for tiden på Universitetet i Oslo, så det er vel egentlig der min ekspertise ligger. Hvis du velger universitet, uansett hvor det ligger, så foregår det mer eller mindre likt. Du er med på forelesninger og disse er som regel ikke obligatoriske. Du har muligens noen seminarer innimellom, altså 10-20 personer i et klasserom med en lærer som bestemmer løpet selv. Du har eksamen, og det er forskjellig fra emne til emne om du har på skolen eller ikke. Når du velger hva du vil, si at du vil gå Pedagogikk på UiO, så velger du i tillegg emner. Det første halvåret har du et emne (dette gjelder Pedagogikk spesielt, ikke alle fag), og det andre halvåret har du tre emner. Emnet du har første halvår gir deg 30 studiepoeng, imens hvert av emnene det andre halvåret gir deg 10 studiepoeng. Dette har ikke altfor mye å si annet enn at du må huske å ha 180 studiepoeng når du er ferdig med bacheloren din, men sånt får du mer info om hvis du skulle begynt på et universitet. Alt i alt; universitetet gir deg ganske så mye frihet, ikke så mye obligatoriske ting og du kan mer eller mindre velge hvor lang tid du vil bruke på ditt fag selv ved å ta flere emner enn nødvendig.

Å studere på en høyskole
På høyskoler er det ofte mindre klasser, flere felles timer og prosjektarbeid. De er også kjent for å ha bedre oppfølging med studentene sine enn universiteter har, og de er nok muligens mer yrkesrettet. Si at du går Faglærerutdanning i formgiving, kunst og håndverk på Høgskolen i Oslo, som i likhet med Pedagogikk ved UiO er tre år, så fører det til at du faktisk blir faglærer innen dette feltet. Om du tok Pedagogikk så ville du ikke vært utdannet til noe spesifikt, men noen kan hevde at du kan gå inn i flere yrker hvis du velger Pedagogikk, for eksempel. Altså, er det viktig for deg å kunne fortelle folk akkurat hva du blir når du er ferdig med utdanningen så er høyskole lurest, vil jeg si.

Å studere på en folkehøyskole

Jeg vet det er en del som synes det høres ut som bortkastet tid å lalle rundt i et år på en linje som ikke leder til noe. Men slik jeg ser det så har du mange år til å studere “noe ordentlig” og til å begynne å jobbe etterhvert. Hva om du kunne tenkt deg å backpacke i Midtøsten, dykke i Rødehavet, ta en topptur til Mount Sinai og kanskje ta deg en 3 ukers tur til Kina? Det kan du for eksempel gjøre på Hurdal Verk folkehøyskole, bare som et eksempel. Men det kommer til å koste deg, selvfølgelig, på denne linjen som heter Adventure blir det mellom 85.000 og 100.000, men store deler av dette kan bli betalt gjennom Lånekassa. Folkehøyskoler er kjent for å ha godt miljø med bra samhold og venner for livet, så kanskje det ikke er så dumt allikevel? Her bor du som regel også på internat som jo kan være spennende i seg selv.

Å gjøre noe helt annet

Hva om du ikke har lyst til å studere enda? Det er helt normalt! Jeg må faktisk nevne at jeg er en av de få som er født i ’91 i mitt kull, jeg er som regel alltid sammen med folk som er noen år eldre enn meg. Det er ikke unormalt å ta seg et år eller to fri! Men det betyr jo ikke at du trenger å sitte på rumpa og vente til noe skal skje heller. Hva med å ta noen måneder i New York og ta Ex. Phil. og Ex. Fac og i tillegg lære om menneskerettigheter, slik Gateway College kan by på. Ex. Phil og Ex. Fac er nemlig obligatoriske emner du må ha for å ha en full bachelorgrad. Du kan selvfølgelig ta det på høyskole/universitet, men hvis du har en reiselyst og i tillegg ikke hadde hatt noe imot noen fag samtidig, så er jo det genialt.
Eller kanskje du bare vil reise med noen venner eller alene rundt omkring i et år eller to? Spare opp penger og bare fly av gårde. Jeg vil si til de av dere som vil reise jorden rundt, men føler at dere må begynne på utdanning nå; det er ikke riktig! Du kommer til å finne masse unnskyldninger for å ikke gjøre det når du har begynt å studere, sånn som at du har studielån du må betale, eller at du har leilighet du ikke vil dra fra, eller at du har fått deg kjæreste og må bli med han eller henne. Bare dra! Har du lyst, så gjør det. Har du lyst, har du lov.


Hvordan skal du komme frem til det riktige?

Da jeg valgte å studere Historie ved UiO kom jeg frem til det slik:
Jeg vil helst studere i Oslo så jeg ikke er så langt hjemmefra, spesielt siden jeg endte opp med å bo hjemme dette året i tillegg.
Jeg vil studere noe som gjør at jeg slipper gruppearbeid og obligatoriske timer, jeg vil være litt mer fri!
Og jeg vil studere noe jeg liker.
Derfor falt valget på UiO sin bachelor i Historie.
Jeg vil anbefale å bruke Utdanning.no sine sider flittig når du prøver å finne ut av hva du vil. Der kan du se hva alle utdanningssteder har, eller hvilke steder som har akkurat det faget du vil gå. Ellers fikk jeg kjempegod hjelp fra min karriereveileder på videregående, og det er absolutt å anbefale om du er litt usikker. I tillegg vil jeg bare nevne at du ikke
gå tre år på rappen, ta og velg et årsstudium istedet, så kommer du inn i studiehverdagen på en måte som gjør at du ikke får panikk fordi du har tre år igjen.
Jeg håper du kommer frem til noe du liker, og hvis du tilfeldigvis velger feil så har du ihvertfall luket ut det du ikke vil, ikke sant? Og hvis du har noen spørsmål om utdanning generelt, eller UiO og Historie spesielt, så kan dere bare bruke kommentarfeltet flittig.

Eksemplene på skoler og fag som er valgt var helt random, forresten. Klokkebildet: Susanne. Lesesalbildet: Meg. Kartbildet: Caroline.

av:

Anette (19) går bachelor i Historie på Blindern (UiO). Derfor er hun for det meste på lesesalen i flere timer om dagen, men når hun ikke er det leser hun bøker, hører på musikk, ser filmer og tonnevis av serier. Det er også sånt hun skriver om på bloggen sin; www.ladynetta.net

Les alle innlegg av

5 kommentarer

 1. Elin sier:

  Jeg har, foruten folkehøyskole (som vi ikke fikk poeng for da jeg gikk), en cand. mag. innen humanistiske fag fra Universitetet i Oslo og en bachelor i bibliotek- og informasjonsvitenskap fra Høgskolen i Oslo. Den siste utdannelsen tok jeg da jeg var voksen, og ble ferdig etter at jeg var 30. Veldig gøy å studere, synd det er så dyrt!

  • Anette sier:

   Ja, jeg synes også at det er kjempegøy! Men jeg vil ikke si at det er så dyrt egentlig, det er jo det studielånet da, men man kan jo klare seg uten det hvis man prøver. Ikke at jeg orker å prøve på det, men :)

 2. Stine sier:

  Jeg er så glad for at jeg har linja klar; Art Direction på Westerdals School of Communication. Blir ikke før i 2012, når jeg er ferdig med førstegangstjenesten, men jeg gleder meg allerede.

  Westerdals ligger også i Oslo, noe som er litt kjipt, med tanke på at jeg bor i Møre og Romsdal, med kjæresten. Takk og lov for at hun er forståelsesfull og gjerne vil flytte med meg – avtalen mellom oss er at vi begge skal få oppfylle drømmer, og at vi skal støtte hverandre. Dette kan bety at vi må bo fra hverandre en stund, men drømmen er jo verdt avstanden, er det ikke?

  • Anette sier:

   Det høres jo ut som en kjempekul linje da, det blir sikkert bra! Og jeg tror som du sier at drømmen er verdt avstanden for en stund, ellers vil jeg ihvertfall tenke at jeg hadde hatt det i bakhodet ganske lenger at kjæresten var den som stod i veien for drømmen min. Og det vil jeg jo si er enda verre!

 3. Viola sier:

  Åh! Jeg visste faktisk ikke hva som var forskjellen på høyskole og folkehøyskole. Er veldig usikker på hva jeg vil. Reiselysten har alltid vært der og jeg føler jeg har litt lyst til det meste. Skal undersøke masse den mnd her! Takk for et bra innlegg.

Skriv en kommentar