fm
Sosiale Medier

The warlock(s) of Firetop Mountain

26. januar, 2011 av

Hvordan vil sosiale medier påvirke musikken fremover? Dette spørsmålet har jeg lenge lurt på. Derfor tok jeg motet til meg og spurte bandet til samboeren min hva de tror om hvordan det påvirker dem og deres musikalske framtid.

Først litt bakgrunnstoff. Bandet til samboeren min heter så mye som Firetop Mountain. Som geeks og barn av 80- tallet, oppkalte de bandet etter den første boken i Fighting Fantasy-serien; The Warlock Of Firetop Mountain, fra det herrens år 1982.

Firetop Mountain ble startet i Oslo høsten 2006. Idag består bandet av Ola Helland-Pedersen (trommer), Kim Stensen Sollien (gitar/kor), Michael Stensen Sollien (vokal og gitar) og Nils Roland Lier (bass) som ble med i bandet i 2008. Musikken er inspirert av 90-tallets indierock og “helter” som Radiohead, Lemonheads, The Posies samt nyere band som Death Cab for Cutie og Arcade Fire.

Hvilke sosiale medier bruker dere som artister?
Ola: Vi bruker veldig mye facebook pagen vår til å annonsere konserter og slikt til venner, kjente og fans. Og der prøver vi å legge jevnlig drypp om hva som skjer med bandet. Vi har også valgt å legge ut alle låtene våre fra første plata på Gogoyoko. I tillegg har vi en webside hvor vi prøver å blogge litt om hva vi driver med for tiden, legge ut videosnutter og bilder o.l.

Nå som Spotify er blitt mer “sosialt” bør det jo nevnes at hele første plata (Indians aren’t afraid of heights) ligger der.

Michael: Vi er på Twitter, Facebook, MySpace, Gogoyoko, Reverbnation, Livecity, Urørt, Demotape og et knippe andre. Vi har konsentrert meste av aktiviteten vår på Facebook og Twitter.

Hvordan bruker dere de?
Ola: Som nevnt i forrige svar er facebook nærmest blitt et uunnværlig verktøy for å promotere gigs.

Michael: Vi oppdaterer fans og venner om hva som skjer med bandet. Vi har holdt en veldig folkelig tone. Facebook brukes når vi skal invitere til konserter, mens Twitter bruker vi mest til ting vi føler for å si der og da; tilfeldig bullshit og anekdoter. Noe av målet med de sosiale mediene er å snappe opp tilfeldige forbipasserende nettsurfere og samtidig holde fast ved de som allerede liker musikken vår. Det er en balansegang. Hvis du oppdaterer for ofte blir folk lei, men gjør du for lite tror folk du har dævva. For å gjøre oppdateringene litt lettere har vi ordnet det slik at RSS feed-en på hjemmesiden vår også oppdaterer Twitter og Facebook.

Hvordan opplever dere den norske plate-/musikkbransjen, hvilket møte har dere hatt med den?
Vi har egentlig alltid bevegd oss litt på utsiden av bransjen. Vi kjenner for det meste andre musikere. Vi har aldri sendt inn musikken vår til noen plateselskap, mest fordi vil ha kontrollen selv. Via en venn fikk vi kontakt med Indie Distribution. Vi var så heldige at de ville hjelpe oss med distribusjonen av den første plata vår. Hvordan vi vil distribuere plater i fremtiden vil vise seg. Det har kommet mange nye flotte løsninger for DIY artistene, som meget mulig kan velte bransjen om de får fotfeste.

Hva synes dere fremtidige artister bør tenke på når de skal lage et album? Ikke bare med tanke på digital distribusjon men også i forhold til sosiale medier som for eksempel nettsted, facebook, myspace, blogg o.l.?
I større grad enn tidligere er det viktig å gi ut virkelig gode album. Før kjøpte man kanskje en CD på grunn av 1 låt, gjerne uhørt, fordi det var den eneste løsningen. Nå har du Spotify og Wimp som gir penger basert på hvor mange ganger låtene faktisk har blitt lyttet på. Det forandrer ganske drastisk hvordan folk fordøyer musikk, og hvordan man tjener penger på det. Det forutsetter at plata di er sterk; strippet for såkalte “fillers”, og at du klarer å holde oppmerksomheten til de som surfer innom plata hele mesterverket igjennom.

Om det er noe vi skal ta med oss fra musikkåret 2010 så er det at album ikke nødvendigvis er løsningen. Robyn ga ut 3 EP-er jevnt fordelt over hele året, og klarte dermed å holde seg aktuell lenger enn de fleste andre. Hvis man klarer å gi ut musikk kontinuerlig vil aldri fansen få sjansen til å glemme deg.

Folk er veldig følsomme for spam. Vær forsiktig med hvordan du oppdaterer de ulike nettsidene dine. Henvend deg på en hyggelig og inkluderende tone. Ikke kall de som hører på musikken din for “fans”; det har en litt nedlatende tone. Hva med “venn”? Venn har på sett og vis fått en ny betydning etter at de sosiale nettverkene dukket opp. Den utrolig populære YouTube-bloggeren Seananners begynner alltid videoene sine med “Hello, friends”. Når kongen av YouTube gjør det, så kan du også. Husk alltid å svare når noen kommenterer på bloggen, facebook etc. Jeg vet vi har vært litt dårlige på det, så dette er en liten ris på rumpa vår også.

Tror dere at Spotify, Wimp, Gogoyoko o.l. vil overta helt for cd’er og lp’er?
Ola: Jeg tror ikke det komer til å ta over helt, det kommer nok alltid til å eksistere et eller annet fysisk format. Bare se på Lp’en, den har jo fått et kjempe boom igjen. Men når det er sagt kommer nok digitale løsninger til å ta over mesteparten av markedet.

Michael: Jeg tror LP-er vil overleve tredje verdenskrig. Når CD-ene vil dø ut er det Platekompaniet som bestemmer :)


Hva skjer med dere fremover nå?
Vi har akkurat mistet et medlem og holder på å fornye oss med nye låter og et litt nytt uttrykk. Men det blir nok ikke så lenge til dere får se Firetop Mountain v. 2.0 ;)

Sider som Firetop Mountain bruker, og som kanskje du, hvis du er en kommende artist, kan bruke:

Takk til Michael & Ola som stillte opp til intervju.
Foto av Nicolai Strøm og Hilde Mesics Kleven, hentet fra Firetop Mountain.

av:

29 år gammel Haugesundar som har tulla seg vekk te feilsiå av Norge; østlandet. Hu like å ta bilder, skriva dikt, tegna og masse photoshopping. Nysjerrig? Stikk innom websiå nas då vel: heroesandme.com

Les alle innlegg av

2 kommentarer

  1. Dorthea sier:

    Utrolig interesant å lese om dette. Har hatt det spørsmålet litt kvernet i huet mitt ettersom jeg helt random møtte på en artist som ville promotere seg via sosiale medier. Nå sitter jeg å hører på Firetop Mountain på Spotify og jeg liker’e! ;) Cool sound!

Skriv en kommentar