IMG_0312
Info

Opphavsrett? Hva er det?

25. januar, 2011 av

For oss som bloggere kan det ofte være vanskelig å vite hva vi skal forholde oss til når det gjelder opphavsrett. Hvilke bilder har vi lov å bruke på bloggene våre, og hvordan skal man linke tilbake til folk? Har vi lov å bruke hvilken som helst musikk på filmene vi publiserer? Kan vi bare ta bilder fra Flickr, og linke til Flickr som eier?

Dette og mye mer kan du nå få svar på! Vi har vært så heldig at vi får intervjue Olav Torvund, en av Norges fremste på området. Dette intervjuet vil bestå av deres spørsmål, kjære lesere! Så her må dere bare spørre om alt dere lurer på i kommentarfeltet i forhold til opphavsrett. Vi gleder oss!

Caroline (22) er en barnevernpedagogstudent fra nordlysbyen Harstad. Hun engasjerer seg i sosiale medier, teknologi, litteratur, musikk, reise, vitenskap, barn & ungdom, filosofi og foto. Ganske mye med andre ord! Du kan besøke henne på hennes private blogg www.icarroi.com og på Twitter der hun heter @icarroi.

Les alle innlegg av

8 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Anette Søberg, Bloggermagasinet.com. Bloggermagasinet.com said: Opphavsrett, hva er det? http://bloggermagasinet.com/2011/01/25/opphavsrett-hva-er-det/ Still ditt spørsmål til intervjuet med @olavtorvund [...]

 2. Kan man, som blogger, bruke “faksimile”, altså bilde av en nettside for å illustrere en blogartikkel? Hvor langt kan man gå? Når er det ikke lenger en faksimile, men en kopi?

  Hva kan man kopiere av en tekst før det går for å være plagiat?
  (jamfør saken med Allkunn vs Wikipedia Norge)

 3. Rudi sier:

  Litt rart spørsmål, men er det lov å scanne inn noe man har plukket opp fra gaten og legge det ut på nettet? F.eks. en handleliste eller takkekort.

 4. Monica sier:

  Ett interessant tema som er litt uhåndgripelig.. =)

 5. Tone sier:

  Oppskrifter er vel ikke beskyttet av opphavsretten, men hvor går grensen? Kan man fritt publisere oppskrifter fra kokebøker såfremt man oppgir kilden?

 6. karoline sier:

  Hva er den beste måten og beskytte åndsverket sitt på ?
  Hvordan er det i forhold til bruk av bilder til og illustrere på en blogg, fra nettsteder som fks deviantart, flickr, weheartit etc.?

 7. Daniel sier:

  Hvordan er det på musikk frontene ? Kan man spille andres sang og laste opp på video?

 8. Anders sier:

  Hvilke bilder kan man bruke f.eks. på Flickr?
  Det er jo så mye tekst og linker slik at det blir vanskelig å vite hvilket bilde man kan bruke fritt og hvilket man ikke kan bruke.

  Synd ikke Flick og andre fototjenester bare kan skrive kort og enkelt under bildet “Free to use” eller “Not use”.
  Hvis bildet er til fritt bruk så trenger man vel ikke lange avhandlinger og paragrafer, slik det nå er.

  Mange bilder er nå merket med f.eks “All Rights Reserved”.
  Skulle gjerne hatt en enkel forklaring på hva som er til 100% fritt bruk, og hva man skal styre unna.

Skriv en kommentar