5112237460_4bae8a96e3_b
Tips

Hvilken linje er riktig for deg?

19. januar, 2011 av

Jeg husker de to første månedene av 2010. De to korte månedene før søknaden min til vidergående skulle sendes inn. De to måndene jeg skulle gjøre ett stort og vanskelig valg, som ville påvirke min fremtid. Jeg var ganske sikker på min avgjørelse. Men etterhvert som sluttdatoen nærmet seg, kjente jeg usikkerheten komme smygende på. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg gikk gjennom valgene i hodet mitt. Jeg ble aldri helt hundre prosent sikker, men kan ikke si jeg angrer på mitt valg!  Nå er de to månedene her igjen. Dette er tiden hvor mange 10.klassinger skal søke seg inn på vidergående. Her kommer en del tips til hvordan du kan finne ut hvilken linje som er riktig for deg!

Ikke la vennene dine påvirke ditt valg. Mange velger en spesiell linje, bare fordi deres nærmeste venner søker der. Ikke gjør det. Selvfølgelig, hold kontakt med vennene dine. Ingen sier at du må slutte kontakten med vennene dine bare fordi dere ikke går i samme klasse lenger. Du får nye venner. Så ikke tenk på det. Tenk heller på deg selv. Det er din fremtid det er snakk om. Det er du som skal gå den linjen. Du som skal gå den linjen 5 dager i uken. Det er din utdanning.

Les om meninger og tanker rundt de forskjellinge linjene og skolene. Det er veldig viktig å være godt informert før du velger linje. Snakk med mennesker du vet har gått/går den linjen du er interessert i. Spør hva de synes, og om de anbefaler den linjen på eventuelt den skolen. Jeg synes det var viktig å sammenligne den samme linjen på forskjellige skoler. På den måten får du ett bedre innblikk i hvilken linje som har de behovene du er på jakt etter.

Hva er dine interesser? Ofte kan det å velge linje spille mye på dine interesser. Det du liker å gjøre på fritiden. Din lidenskap, foreksempel. Liker du å synge og danse? Kanskje du hadde passet inn på Musikk, dans og drama. Tenk over om dette er noe du ønsker å drive med videre og senere i livet. Selvfølgelig, vidergående er ikke din siste mulighet for høyere utdanning. Men se på det som en start.

• Hva skal du bli? Det er ikke alle som vet hva de ønsker å bli, og velger linje ut i fra de forrige punktene. Men er du en av de menneskene som vet hvilket yrke du ønsker, da er dette noe du må ha i bakhodet mens du søker. Har du eks. lyst å bli lege, da er ikke elektro den smarteste linjen å søke. Et bra tips er å snakke med rådgiveren på skolen din, h*n kan være til stor hjelp, og har svar på det meste!

• Skriv ned tanker. Som regel er hodet ditt fult med tanker. Du tenker på det positive og negative med de forskjellige linjene, og dette kan føre til mer usikkerhet. Da er mitt tips at du skriver slike “for og i mot” lister. Da får du tankene ut av hodet, og det blir lettere for deg å sortere hva du ønsker og ikke.

Det er mange som angrer, og mange som dropper ut etter bare noen få måneder for at ta seg ett fri år, og søke på nytt neste år. Men da ligger du ett år bak. Da blir det ett år lenger før du blir ferdig med alt som heter skole. Ett fri år kan fort bli kjedelig. Tenk deg, sitte hjemme hele dagene, mens alle vennene dine er på skolen. Hvor kjedelig er ikke det? Du kan selvfølgelig skaffe deg en jobb, men det blir likevel ikke det samme. Det er derfor best å velge den riktige linjen fra starten av.

Sist men ikke minst, velg den linjen du føler du er mest motivert for, den linjen du føler du kan utvikle deg positivt. Er du motivert og trives med linjen du har valgt, er du omtrent garantert til å lykkes!

av:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce elementum orci mi, quis feugiat arcu. Morbi nulla felis, cursus sit amet adipiscing vitae, pretium non ante. Suspendisse at turpis vel sapien consectetur porta id at arcu. Aenean nisl lacus, pulvinar sit amet auctor ac, aliquet vel quam.

Les alle innlegg av

6 kommentarer

 1. Anna sier:

  Veldig fin artikkel, Ida! Jeg skal søke videregående dette året, så jeg er litt redd for å velge feil linje, men jeg tror jeg er ganske sikker på hvilken linje det blir!

 2. Håvard sier:

  Sykt bra skrevet Ida, du er veldig flink!
  Jeg går siste halvår i 9, klasse. Men tenker allerede på videregående. Det er nemlig et lite problem. Jeg vet ikke helt hva jeg skal bli, er veldig interessert i foto og kunne godt tenke meg å jobbe med det, og derfor gå medier og kommunikasjon. Det virker for det første utrolig gøy, og jeg vil ha en gøy hverdag. Jeg driver en nok så populær blogg og vil jo lære mye om foto, photoshop og design/html/css. Så det er en veldig bra linje for meg, men samtidig ikke. Vet jo ikke om jeg vil bli noe innen medier eller om jeg vil bli lege eller tannlege. Sååå, noen tips til meg nå? Hva JEG bør gjøre?

  • Mari sier:

   Om du lurer på å bli lege eller tannlege vil eg anbefale at du går studiespesialiserande. Alternativet er at du må ta realfag etter vidaregåande, og då blir det vanskelegare å kome inn på desse studia. Studiespesialiserande er nok ikkje like gøy som media og kommunikasjon, men det opnar fleire dører. Du kan jo drive med foto på fritida? :)

   Helsing ei som gjekk danselinja på vidaregåande, men som bestemte seg for å studere realfag, og som derfor måtte ta fag som privatist etter tredjeklasse.

 3. Dina sier:

  Tuusen takk :)

 4. Kristinemar sier:

  veldig bra skrevet! :D ryddig og fint! :)

Skriv en kommentar