Foto: Caroline S (icarroi.com)
Tips

Eget domene?

15. januar, 2011 av

I et hav av gratis bloggportaler velger alikevel noen mennesker å kjøpe et eget domene. I dette innlegget skal jeg fortelle litt om hva et domene er, hva et webhotell er og hva fordelene ved å ha eget domene er. Jeg har også intervjuet noen bloggere som har kjøpt eget domene for å høre med dem om hvorfor de tok “steget videre”. Dette innlegget er skrevet med mye hjelp fra Blogghåndboken, som dere kan få tak i selv på Gratis Bloggkurs.

Hva er et domenenavn?
Et domene er rett og slett en kortere vei til å huske en IP-adresse. Vi har jo alle sammen egne IP-adresser, og i stedet for at dere skal huske en masse tall for å komme til Bloggermagasinet, så er www.bloggermagasinet.com en kortere vei til målet. Man har også noe som heter “Toppnivå-domene”. Vanligvis er toppnivå-domenene en landskode som .no for Norge, .dk for Danmark osv. I Norge kan du ikke ha et domenenavn med .no med mindre du er registrert med et organisasjonsnummer. Derfor er det ikke mange privatpersoner som bruker .no, men mest bedrifter. Det finnes også toppnivå-domener som ikke er landsspesifikke. De mest kjente er .org, .com, og .net.

Du kan ikke kjøpe et domenenavn, bare rettighetene til å bruke det. For eksempel eier ikke jeg icarroi.com, jeg bare har kjøpt rettighetene til å bruke det navnet. Man må betale inn en sum penger, som regel en gang i året, for å få lov å beholde domenenavnet videre.

Det er ikke nok å ha en nettside i dagens harde konkurranse. Hvis du ønsker å skille deg ut fra mengden av virvaret av nettressurser, er det helt avgjørende å være oppmerksom på faktorer som domenenavn på nettsiden, design, innhold etc.

Hvorfor bør jeg skaffe meg et eget domene?
Du tenker kanskje at du orker ikke bruke penger på en blogg? Du vil ikke legge ned tid i et design? Du føler deg kanskje ikke bra nok til å ha et eget domene, for da blir det med en gang så “seriøst”? Du har ikke nok lesere til å skaffe deg et domene? Alt dette er tull. Bare hør på fordelene ved å skaffe deg eget domene:

Fordelen ved å ha et eget domene og ha bloggen din installert på eget webhotell, er at du da kan styre mye av bruken selv. Eget design, ingen begrensning på bruk, et bedre domene som er lett å huske, og ikke minst mer profesjonelt for kommende kunder og lesere – Blogghåndboken.

Ved eget domene har du full kontroll over din egen blogg, både designmessig og innholdmessig. Og designmessig er det uendelig med muligheter. Annonser/reklame velger du selv om du vil ha, og om du vil ha det så bestemmer du selv hvilke. Det ser dessuten mer proft og stilig ut med f. eks www.brablogg.com enn www.brablogg.blogspot.com, right?

Og her er noen ulemper ved og la være å skaffe eget domene:

Hvis du for eksempel blogger hos blogg.no eller en annen portal, hva gjør du om portalen legges ned? Da slettes jo hele bloggen din. Dette problemet har du ikke med et eget domene, der du styrer alt selv. Ofte plasserer også bloggportalene ut masse reklame på brukerenes bloggere, og du bestemmer ikke selv hva annonsene skal inneholde (pluss at pengene ikke går til deg). Det er vanskeligere å huske adressen din når du ikke har domene, og søkemotorer som Google og Kvasir setter deg bak i køen når folk søker.

Hvor og hvordan skaffer jeg meg et eget domene?
Det finnes en rekke plasser du kan kjøpe ditt domene på. Jeg bruker selv One.com, som jeg er veldig fornøyd med. De forskjellige leverandørene er listet opp i Blogghåndboken:

1) One.com – Solid domeneleverandør, høy oppetid på server, 24 timers online kundeservice. Ikke integrert løsning for wordpress.org blogg. Krever manuell installering. Ved å bestille domene og webhotell hos one.com, får du også en rabattkupong på kr 400, som du kan bruke gratis til annonsering av bloggen din på Google Adwords.

2) Dreamhost.com – Garanterer hundre prosent oppetid. 24 timers support. Integrert løsning for wordpress.org blogg. Ikke bindingstid. Ikke mulig å bestille .no domener.

3) Hostgator.com – Billig domeneleverandør, høy oppetid på server. Integrert løsning for wordpress.org blogg. Veldig lett å sette opp. Ikke mulig å bestille .no domener.

4) MyNameSpace.com – Billig domeneleverandør, høy oppetid på server. Norsk eier. Integrert løsning for wordpress.org blogg. Veldig lett å sette opp. Ikke mulig å bestille .no domener.

Hva nå?
Når du har kjøpt deg eget domene må du knytte det opp til en bloggportal. Selv bruker jeg WordPress.org (som ikke må forveksles med gratisportalen WordPress.com!), og den er kåret til verdens beste portal. Anbefaler virkelig på det sterkeste å bruke WordPress til alle som ønsker å få seg et eget domene! Det er lett å installere domenet på WordPress. Jeg vil ikke forklare hvordan man gjør det her, men sjekk Blogghåndboken som du får tak i på Gratis Bloggkurs, der står det en flott beskrivelse i 3 steg (på side 8).

Er det ikke dyrt å ha eget domene?
Nei. Spør du meg synes jeg ikke det. Jeg betalte ca. 320 kr første gangen, når jeg fikk domene. Og nå får jeg en regning i året på litt over 200 kr. Husk at jeg har kjøpt hos One.com, og prisene er forskjellig fra leverandør til leverandør. Pluss at jeg bestilte 3000 MB plass, som er den minste man kan bestille. Jeg trengte ikke mer. Man betaler mer for større plass.

Så, til slutt, har jeg snakket med noen bloggere som har kjøpt eget domene. La oss høre hva de har å si.

Kristine, 18 år, http://www.hermig.com/

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Helt siden jeg var 10-12 år har jeg vært veldig interessert i hjemmesider og den slags. Da jeg gikk i 7. klasse, fikk jeg et domene fordi jeg hjalp til på et forum, og da jeg ikke hadde det tilbudet lenger, bestemte jeg meg for å kjøpe et eget. På den tiden ble domenet brukt til en side hvor jeg viste frem dolls (en type digitale papirdukker: http://www.wikihow.com/Make-Pixel-Art-Dolls) jeg laget. Jeg har også hatt en del personlige hjemmesider, men det var ikke før for ca. to år siden jeg begynte å bruke domenet til blogging.

Hvor kjøpte du ditt domene?
One.com. Veldig greit! Det er ikke noe særlig nedetid, du har mye lagringsplass, og det er ikke så verst dyrt heller!

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Jeg bruker WordPress.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Ja, jeg har laget det selv.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Jeg synes ikke det burde avhenge av hvor mange lesere man har, men av hvor stor interessen man har for det er. Når man kjøper et domene, investerer man jo både tid og penger i det, og da er det greit å vite at det er noe man har lyst til å fortsette med en stund til også.

Binka, 21 år, http://www.elefantzonen.com/

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Da jeg skaffet meg eget domene for 6 år siden (!!!) var det ikke så mange gratis bloggportal-tilbud som det er nå. Det var mange utenlandske tjenester, og de var stappfull av masse ekkel, irrelevant reklame. Dessuten var det heller ikke like mange muligheter for å publisere på nett uten å kunne noe om HTML og webutvikling som det er nå. Så det førte jo til at man fikk interesse for sånne ting, hvis ikke fikk man jo ikke publisert noe. Derfor ble det også interessant med eget domene for å få flere muligheter og mer kontroll over bloggen sin. Nå er det jo sånn at du kan opprette bruker på en bloggportal, og to minutter senere kan du skrive noe og trykke på publiser. Hadde jeg begynt å blogge i dag hadde jeg nok kanskje ikke fått interesse for webutvikling og ikke skaffet meg eget domene. I hvert fall ikke så raskt. Hvorfor skulle jeg det? Hvis du skal ha et eget domene er det uansett viktig at du er kjent med webutvikling, eller kjenner noen som kan hjelpe deg hvis noe går galt. Er du en del av en bloggportal derimot, vil de som eier bloggportalen hjelpe deg. Det er deres ansvar. De tar seg av oppgradering og vedlikehold. Ditt ansvar derimot, er å sørge for innholdet – og det tror jeg er en fordel, i grunn.

Hvor kjøpte du ditt domene?
One.com.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Wordpress.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Jeg har laget det selv!

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Jeg husker ikke så godt. Som sagt var det 6 år siden, så jeg har egentlig hatt eget domene nesten hele tiden. For meg har dette bloggprosjektet handlet minst like mye om det tekniske bak en blogg, som å lage innholdet.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Det blir jo vanskeligere å finne deg når du ikke er en del av en bloggportal. Du blir liksom en egen, øde øy i blogghavet. Men så finnes jo Google, og Google finner deg uansett! Så man er jo ikke helt usynlig. Bloggen min har aldri vært en del av et bloggnettverk som vi har i dag på f.eks blogg.no der bloggernes oppdateringer dukker direkte opp på siden. Der jeg hadde bloggen min (eller hjemmesiden som det var den gang) var det mer utlån av webservere der man måtte kode siden sin selv i en hjemmesidegenerator. Det var ikke noen sosiale funksjoner i det hele natt. Ikke kommentarfelt, ikke «ping». Men så har man jo linkelister og kommentarfelt, og søketjenester som sagt, og plutselig har man et lite nettverk likevel. Internett er fantastisk! :) Alt er mulig. Så nei, hvis det er meningen at leserne skal finne deg, så finner de deg. Jeg tror uansett det er like lett å drukne i et stort bloggnettverk som det er å falle utenfor når man ikke er en del av det lenger.

Ulrikke, 19 år, http://askforanswers.nu/

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
For å få større frihet til å gjøre hva jeg vil, samt å kunne ha et helt fantastisk design.

Hvor kjøpte du ditt domene?
Domenet er fra fastname.no og webhotellet kjøpte jeg av Bluehost.com. Jeg valgte å kjøpe fra to forskjellige leverandører for å spare litt penger, men vil ikke anbefale andre å gjøre det samme. På grunn av dette ble det nemlig mye rot og knoting, for å få knyttet domenet til webhotellet. Heldigvis har jeg en kompis som kan alt om data og internett, så han fikset det for meg.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
WordPress.org! Ingen over, ingen ved siden. På wordpress.org har du absolutt frihet til å gjøre som du vil, mens på wordpress.com må du forholde deg til regler, akkurat som på f. eks blogg.no. Du kan ikke sette opp reklame, og du må basere designet ditt på bestemte maler. Du får med andre ord ikke frihet til å bygge ditt eget design.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Binka fra elefantzonen.com har laget mitt design. Hun er kjempeflink, forståelsesfull og lett å jobbe med. Designet mitt ble akkurat slik jeg ønsket. Hurra!

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Lesertallet har økt ganske kraftig (akkurat nå står det dog litt stille, fordi jeg ikke har vært så aktiv på bloggfronten). Fra rundt 400 lesere i uka til litt over tusen, på gjennomsnittelig basis. Og det skjedde fort! Jeg har ikke forandret på hva jeg skriver om, men designet ser profesjonelt ut, og tiltrekker nye leseres oppmerksomhet. Design spiller en utrolig stor rolle. Jeg vet om mange utrolig flinke bloggere, som hadde hatt mange flere lesere, om de bare hadde lagt litt jobb og penger i designet sitt.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Å starte på en bloggplattform som blogg.no er absolutt et godt utgangspunkt, da det er et community, og “mange” vil finne veien til bloggen din uten at du trenger å gjøre noe. Starter du på eget domene på f.eks wordpress må du selv jobbe for å promotere bloggen din, for å vise verden at den eksisterer. Blogger på blogg.no havner også høyt opp i rang hos google, som jo er en fordel. Men hvor mange lesere bloggen din får er i bunn og grunn absolutt opp til deg selv. Det handler om å kunne se hva folk vil ha, vite hvordan du skal selge deg selv, prøve å finne en nisje og prioritere kvalitet fremfor kvantitet.

Reidun Beate, 22 år, http://www.reidunbeate.com/

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
For å få mer frihet og for å bli kvitt blogg.no spammen. Det er så slitsomt.

Hvor kjøpte du ditt domene?
Jeg kjøpte det på one.com. Trives veldig godt med de og ikke er de så dyre heller. :)

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Jeg har forelsket meg i WordPress. Nå kan jeg ALDRI gå tilbake til andre plattformer.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Nei, jeg har fått hjelp av den superflinke bloggeren Binka (elefantzonen.com).

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
I begynnelsen blogget jeg mye oftere på grunn av at jeg var så fornøyd med utseendet, men nå har jeg nesten ikke tid til å blogge lenger pga jobb.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Det synes jeg ikke skal ha noe å si. Lesere meg her og lesere meg der. En blogg kan bli MYE penere på eget domene.

Elin, 35 år, http://lunacia.net/

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Det må jeg innrømme at jeg ikke husker. Det begynner å bli en stund siden jeg anskaffet meg det, lenge før jeg startet med den nåværende bloggen, som jeg har hatt i over fem år. Vil anta at jeg har hatt eget domene i hvert fall i en sju-åtte år.

Hvor kjøpte du ditt domene?
På ServeTheWorld. Egentlig et litt tilfeldig valg. Har holdt meg der siden, mest fordi det er behagelig å ikke gjøre noe med det, for de er neppe blant de billigste lenger.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
Jeg kjører WordPress i bunn.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Ikke det nåværende. Jeg bruker et av mange gratis “templates” som man kan benytte seg av for WordPress. Jeg har flikket litt på det, det er alt. Kunne sikkert ha laget selv, men det blir desverre for tidkrevende.

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Den har ligget på samme domene hele tiden, men jeg gikk fra Blogger til WordPress for noen år siden. Mye har vel skjedd på begge fronter siden den gang, men jeg er definitivt mer fornøyd med WordPress.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Nei, snarere tvert imot. Jeg tror det er lurt å starte med det domenet man ønsker først. Jeg har hørt fra andre at man gjerne mister lesere hvis man bytter domene/URL.

Elisabeth, 21 år, http://www.sammensurium.net/

Hvorfor ønsket du å skaffe deg eget domene?
Vel, etter nesten 3 år som semiblogger og med et ønske om at en nettidentitet som ville gi et klart inntrykk av HVOR og HVEM jeg er, skaffet jeg meg domene. Det er så mye lettere å vite at jeg selv har total kontroll over mine egne ord og nettsiden.

Hvor kjøpte du ditt domene?
One.com, den billigste versjonen av det de hadde. Ikke angret siden.

Hvilken plattform blogger du fra (WordPress.org etc)?
WordPress.org! Tidligere var jeg på Blogspot.

Har du laget designet ditt selv? Hvis ikke, hvordan fikk du hjelp?
Bildene er mine, men jeg fikk eksperthjelp av den beste, nemlig Binka fra Elefantzonen.com. Jeg sa hva jeg ville ha, hun leste tankene mine og ga meg det. I retur tror jeg også at jeg hjalp henne med å få flere oppdrag, og det gjør meg glad!

Hvordan har bloggen din forandret seg etter du fikk eget domene?
Mer klaging, betraktelig mindre om kjærlighet fordi jeg ikke lenger har noen trang til å fortelle alle om hvor forelsket jeg er i ektemannen min, og om mulig – litt for lite kaffe. Jeg beklager. Men ellers så jeg er fortsatt meg, eldre, like naiv og mer klagende. At jeg fortsatt har lesere er egentlig et under.

Burde man ha mange lesere før man skaffer seg eget domene?
Etter min mening, ja. For når du har fått lesere på en gratis plattform er det lettere å få dem med seg når du har et domene etterpå. Har du et domene med en gang er det som oftes venner og familie som følger med, men det er jo unntak. Dessuten, lesere kan hjelpe bloggeren med å finne den beste plattformen for domene, og det er veldig fint:) Jeg vet virkelig ikke.

Caroline (22) er en barnevernpedagogstudent fra nordlysbyen Harstad. Hun engasjerer seg i sosiale medier, teknologi, litteratur, musikk, reise, vitenskap, barn & ungdom, filosofi og foto. Ganske mye med andre ord! Du kan besøke henne på hennes private blogg www.icarroi.com og på Twitter der hun heter @icarroi.

Les alle innlegg av

8 kommentarer

 1. Annki sier:

  Veldig bra innlegg, tenke veldi hardt på å skaffa mg eget domene – men pengene strekke ikkje heilt te ennå =/

 2. Sandra sier:

  utrolig bra innlegg! dette var interessant, selv for meg som ikke har blogg eller noe. flinke bloggermagasinet. flinke caroline som skreiv innlegget :D

 3. marlene sier:

  Veldig bra innlegg! :)

 4. Sunniva sier:

  Vurderer å skaffe meg eget domene, men jeg vet ikke om jeg tørr…

 5. Nettgründer sier:

  Veldig enig i att eget domene og webhotell er veien å gå for bloggere. Gjør det nå så du slipper ut av blogg.no sitt klamme grep!

  Men jeg ser i innlegget her att one.com anbefales, nei nei nei sier jeg det er absolutt ikke et webhotell å anbefale.

  Sjekk gjerne også ut norges nye superforum for bloggere, der finnes det mye tips og hjelp til bloggere som vil opp og frem :-) http://nettgrunder.com/bareblogg-no-med-forum-for-bloggere

 6. Caroline sier:

  Nettgründer: Hvorfor er ikke One.com å anbefale? Jeg har aldri hatt noen problemer med dem som jeg kan huske. De er rimelig, og kundeservicen er virkelig perfekt (24/7).

 7. Monica sier:

  Morsomt å se at Binka har hjulpet til med å lage flere av nettsidene..=)
  Interessant innlegg. Selv har jeg domenenavn fra one.com jeg også (www.monicahelen.com) men bloggen min er foreløpig bare linket til via nettsiden.. Jeg har klusset litt med ettellerannet slik at jeg ikke kan ha underadresser på domenenavnet mitt. Gitt opp og ordne med det, at least for now…

 8. Nettgründer sier:

  De kan sikkert være greie en stund men så….
  Les gjerne dette innlegget: http://bareblogg.no/f14/webhosting-webhotell-de-beste-de-verste-129/

Skriv en kommentar