IMG_3065
Tips

Copenhagen – on a budget

12. desember, 2010 av

Kunne du tenkt deg å dra bort? Litt penger til overs, tro det eller ei før jul, og det rykker i reisefoten? Det finnes fortsatt billige alternativer for oss rastløse som vil ut i verden. Og da tenker jeg ikke spesifikt langt, heller et julestemningsgivende sted som København! Dit skal nemlig jeg om noen få dager. Og det trenger ikke å bli så altfor dyrt. Men for meg som student har jeg planlagt dette en stund, ellers hadde jeg ikke hatt råd, men det finnes jo folk med jobb og slikt som kan ta seg en svipptur. Og hvis det finnes et sted som er nydelig rundt juletider (og resten av året), så er det den danske hovedstaden.

Hvorfor spesifikt København?
Jeg har snakket med Ina (Myldretid) om hvorfor hun er en, som hun sier selv, skapkøbenhavner. “Åhh, det er så mye forskjellig. Jeg elsker stemningen i byen, hvordan jeg føler meg hjemme med en gang jeg setter meg på metroen fra flyplassen. At man kan sykle overalt i byen, og at det sjelden tar mer enn 20 minutter fra et sted til et annet. Brosteinsgatene. Søene. Kongens Have på en vårdag. At det er en storby, men virker så liten.” Nå skal det vel en del til for at det blir så fint vær at du kan sykle rundt i byen hvis du skal dit før jul, men som Ina nevner virker byen veldig liten, og man kommer seg lett frem bare ved å bruke føttene.

Hvordan kommer jeg meg dit?
Hvis man går ut ifra å dra dit samtidig som meg, altså 14. desember til 17.desember, så vil det i skrivende stund koste deg 740 kroner tur/retur med Norwegian. Du kan jo også ta danskebåten, selv om det blir det dyreste alternativet med 2225 kroner på de samme dagene. Men den aller billigste måten å komme seg til den danske hovedstaden vil være å ta buss. I sommer brukte jeg GoByBus, og hvis du skulle gjort det nå i desember hadde det kommet på ca. 500 kroner. Det positive med buss er jo at det blir billigere. Negativt: Det tar lang tid, det er litt mer ukomfortabelt og du vil nok ikke føle seg spesielt uthvilt når du kommer frem. Men det er det billigste alternativet!

Ta deg en gløgg på Hviids vinstue.

Hvor kan jeg bo?
Det finnes mange fine hotell i København, men siden jeg tenker budsjett her, så kommer jeg heller til å snakke om hostellene. Jeg har tidligere vært på Danhostel Copenhagen City, et hostel med seks senger på hvert rom. Flott hvis man er mange, eller hvis man bare skal sove der en liten stund, og ikke har noe imot å dele rom. Det er også det største designhostellet i Europa. Men denne gangen bestilte jeg og venninna mi rom på dens søsterhostel, Danhostel Copenhagen Downtown. Den er enda mer sentral, rett ved Rådhusplassen. Der kan man få 2-mannsrom, og for det betalte vi 800 kroner for tre netter. Jeg vil si det er en utrolig god pris.

Hva kan man gjøre når man først er fremme?
Ina hadde en hel liste over tips til hva man kan gjøre. Her er noe av det.

Fona på Strøget. En gigantisk eletronikkbutikk med fantastisk dvd-utvalg i andre etasje. Her kan jeg gå i timesvis å lete etter film. Også koster de sjelden mer enn 50 kroner!

Parad is. (blant annet i Købmagergade) Har kanskje verdens beste is som de lager selv hver morgen. Min favoritt er sparkling shake, som er som en milkshake, bare med vann med kullsyre i stedet. Hylleblomst og mint/lime er mine favoritter.

Tiger. Tiger er butikken som har alt, også koster det nesten ingenting. Kopper, skrivesaker, dvder, krydder… masse fint! (ligger en stor på rådhusplassen.)

Søstrene Grene (Strøget) Finnes i Norge, men Københavnbutikken er bedre. Stor og fin, og jeg kommer alltid ut med noe derfra.

Er man i København over lengre tid bør man absolutt skaffe seg lånekort, hovedbiblioteket i København er fantastisk. De har også masse fine blader man kan titte i mens man sitter og ser på menneskene som går utenfor.
Ellers så finnes Københavns beste pizza ved Svanemøllen stasjon, i krysset Østerbrogade/Kildevældsgade. Innbakt pizza med spagetti!”
Ina har faktisk skrevet et innlegg om funn i Køben som du kan lese her.

Hvis jeg selv skal gi noen tips til deg som drar dit rundt juletider: ta turen innom Hviids vinstue. Den ligger ved Magasin Du Nord, og er en gammel brun pub. De har den beste gløggen jeg noen gang har smakt, og det er ikke tvil om at jeg skal innom der når jeg kommer frem. I tillegg, dra til Tivoli. Det er kanskje en klisjé, men der er det julemarked nå, og det er noe av det koseligste jeg har vært med på, med masse nisser, flott mat, karamelliserte epler, åh. Fantastisk!

Lysshow på Tivoli, jeg tror det er ihvertfall hver time.

Siden det var så mange linker i dette innlegget ville jeg bare si at innlegget ikke er sponset av noen, jeg bare viser til det jeg har erfaring fra selv.

av:

Anette (19) går bachelor i Historie på Blindern (UiO). Derfor er hun for det meste på lesesalen i flere timer om dagen, men når hun ikke er det leser hun bøker, hører på musikk, ser filmer og tonnevis av serier. Det er også sånt hun skriver om på bloggen sin; www.ladynetta.net

Les alle innlegg av

3 kommentarer

  1. [...] vi snakker om København, hvorfor ikke lese innlegget mitt om byen på [...]

Skriv en kommentar