Foto: Ida-Marie Fiskaa
Tips

Hva kan man ha i bloggmenyen sin?

8. desember, 2010 av

Vi tenkte vi skulle lage en liten artikkel om bloggmenyer, dere vet, de som er på siden av bloggen eller over bloggen. Personlig synes jeg at menyen er noe av det mest spennende på en blogg. Hva har du i din meny? Det gjelder å være kreativ, men samtidig må man ikke putte for mye i en meny, da dette vil kunne gi et veldig rotete inntrykk. Pluss at det man putter i menyen sin bør være like stor i bredden, slik at det ser ryddig ut. Her er noen momenter jeg alltid ser etter i en meny:

Kontaktinfo. Her kan man ha e-post, Twitterkonto, Flickrkonto eller annen kontaktinformasjon. Et tips kan være at når du skriver inn e-postadressen din så kan du f. eks skrive den på denne måten: dittnavn (a) mail.com eller dittnavn (alfakrøll) mail.com. Slik er det mindre sannsynlig at e-postadressen din blir spammet.

En side som heter “Om meg” eller lignende. Dette er enkelt og greit en side der du skriver litt om hvem du er, hva du gjør og hva du liker. Jeg leser ofte over slike sider hos andre bloggere for at jeg da får et mer personlig bilde og forhold til hvem personen bak bloggen er. Men husk og ikke være for personlig. Man burde gjerne holde seg litt anonym på en blogg, for å holde på lesernes oppmerksomhet. Man må huske på at det er en forskjell på å være personlig og privat.

Noe annet som også er elementært (mener jeg) er at man enten har en søkefunksjon eller har delt opp innleggene sine i kategorier. Gjerne at man har begge deler. Dette er virkelig kjærkomment på en blogg, i alle fall for meg. Pleier ofte å lete igjennom kategorier for å se gamle innlegg, og det hender også at jeg gjerne vil finne noe jeg husker. Da er en søkefunksjon gull verdt!

Et bloggarkiv kan også være greit å ha. Da kan leserne dine lese seg igjennom gamle innlegg, og lete frem gjemte skatter. Noe som også kan være greit er å ha et lite bilde av deg selv i menyen. Det gjør bloggen mer personlig. Mange bloggere har en teller som viser alle blogghits eller alle unike besøkende. Dette er litt morsomt å følge med på. En link til en plass hvor leserne dine kan følge deg kan være veldig greit å ha. Dette kan for eksempel være via RSS eller Bloglovin. Linker til andre bloggere og nettsider som du liker er virkelig et must! Dette burde alle ha, enten man legger det direkte inn i menyen eller har en side man samler dem på, som man linker til i menyen.

Jeg har vært litt rundt omkring på forskjellige blogger og sett litt. Nå skal jeg liste opp originale ideer som jeg har funnet litt her og der, og så linke til plassen jeg fant dem.

Hos Kristel kan man finne mye flott i menyen. Noe jeg liker spesielt godt er at hun har lagt inn en funksjon slik at leserne hennes kan følge bloggen hennes via e-post abonnement. Dessuten har hun også en funksjon der man kan stille henne spørsmål. Dette har jeg også sett på andre blogger, og det er jo fine, kreative menysaker! Angelina og også mange andre fotobloggere har lagt inn fotoutstyret sitt i menyen. Dette er i alle fall veldig interessant å lese for min del. Dessuten kan man også legge ut tegneutstyr, om man er flink å tegne osv. Ulrikke har jo en helt fantastisk blogg! Og også menyen hennes oser av kreativitet. Her kan man f. eks finne “Gjesteblogge?” og “Utvalgte innlegg“. Utrolig flott, spesielt utvalgte innlegg. Dette kan også du gjøre! Finn de innleggene du har skrevet, som du er mest fornøyd med eller har fått mest respons på, og legg dem i menyen din. Ulrikke har også en liten Shoutbox som kan være morsom å skrive i.

Binka har laget noe som heter Design i hennes sidemeny. Her tilbyr hun hjelp for de som ønsker et nytt bloggdesign. Dette kan også du gjøre, om du kan tilby hjelp til design – eller annen type hjelp. Bloggen Erkjennelser har noe som kalles merkelapper i sidemenyen sin. Dette er på en måte kategorier, men det som er størst er det som det blogges mest om. Dette er en morsom effekt. Hun har også lagt inn Månedens takk, der hun takker noen en gang i måneden. Kreativt! Fotoblekka har lagt inn en funksjon som oversetter bloggen hennes til engelsk, for den som måtte ønske det. Lurt! Spesielt hvis man vil nå lenger med bloggen sin enn innenfor Norges grenser. Hun har også lagt en annen fin sak i menyen sin, nemmelig at du kan motta et postkort fra Hawaii om du sender henne en mail. Så utrolig morsomt! Det ligger også direkte oppdateringer fra Twitter, det er litt morsomt synes jeg. Drea er en av Norges største bloggere, og dermed er det naturlig at hun ønsker å ha annonser på bloggen sin. Legg merke til at hun har satt dem pent inn, slik at de ikke er forstyrrende for leserne. Stian har en liten tankevekker nederst i sin meny, kreativt!

Kristine har noe som heter fotoutfordring, og slike påfunn liker jeg godt! Marie har laget en side om ting som er til salgs. Dette har jeg også sett andre bloggere gjøre. Jeg liker spesielt godt om andre bloggere selger bøker. Jeg har også kjøpt bøker jeg har funnet på blogger før. Virrvarr har noe som heter introduser deg, der man kan skrive hvem man er og slikt. Smart! Dessuten har hun bloggen sin under en Creative Commons lisens, og det er også utrolig flott å vise i en meny! Hun har også anbefalinger av blogginnlegg hun liker. Mette har sine beste iPhonebilder, yeah! På bloggen Myldretid er det listet opp filmer og bøker som er sett, dette er også interessant.

Sånn, der ser dere noen få eksempler, og det finnes haugevis av flere. Det gjelder å være kreativ, og vise frem hvem man er. Menyen på en blogg har mye å si, og man må være forsiktig slik at man har en balanse i hvor mye man har med. Man kan ikke ha alt, dermed er det viktig at man tenker annerledes og unikt – man vil jo gjerne skille seg ut i mengden av bloggere. Hvordan ser din bloggmeny ut? Hva liker du å se i en bloggmeny?

Foto: Ida-Marie Fiskaa

Caroline (22) er en barnevernpedagogstudent fra nordlysbyen Harstad. Hun engasjerer seg i sosiale medier, teknologi, litteratur, musikk, reise, vitenskap, barn & ungdom, filosofi og foto. Ganske mye med andre ord! Du kan besøke henne på hennes private blogg www.icarroi.com og på Twitter der hun heter @icarroi.

Les alle innlegg av

6 kommentarer

 1. Har egentlig ganske kjedelig meny :$
  Kanskje jeg burde oppdatere den litt? :P

 2. Annki sier:

  Eg har åg mye av d som blei lista opp her, men eg vett ikkje ke folk syns om bloggmenyen min då :)

 3. Mette sier:

  Flott artikkel! Veldig mange gode tips. :) Det jeg liker å se i en bloggmeny, er en “Om meg”-side, og en gjerne “Fotoutstyr”-side hvis det er en fotoblogg. Det er også fint med et bilde av bloggeren, søkefunksjon, arkiv, kategorier og linker. Da er det enkelt å finne frem til ting man vil se uten at det blir for knotete. :)

 4. marlene sier:

  Kjempegod artikkel! Veldig fint at du dro fram forskjellige bloggere med kreative sidemenyer! :)

 5. Flott artikkel! Morsomt å lese. Hadde en ganske awesome sidemeny på min gamle blogg, men har ikke fått gjort så masse hokus pokus med den nye bloggen. Bloggen min består for det meste av litt informasjon om meg, masse kategorier, linker til de jeg mener fortjener et lite besøk og bilder jeg selv har tatt. Bruker også å ha en egen Aktuelt nå linje om jeg har spørsmålrunde, fotokonkurranse eller annet pågående på bloggen så folk som er innom bloggen kan se det. Bruker også og ha vinnerbildet av fotokonkurranser publisert i sidemenyen i en ukes tid så de for credsen de fortjener.. :)

 6. Mette sier:

  Utrolig mange bra tips i dette innlegget. :)

Skriv en kommentar