2
Tips

Når det å ta et bilde er blitt til en utfordring!

7. desember, 2010 av

Vi som bor i Norge har et helt vinterhalvår å slite oss igjennom. Lange mørke dager, bitende kulde og depressive tanker er ikke ukjente fenomen, og for oss visuelle kunstnere kan dette gå ut over prestasjonene i forhold til f.eks fotografi, skriving og andre kunstformer der man er avhengig av å ha litt fyll i hodet. Lysten, kreativiteten og inspirasjonen forsvinner sakte men sikkert, og plutselig stirrer man på kameraet. Et lite tynt støvlag, batteriet som har vært utladet i et par uker og et tomt minnekort. Slik vil man ikke se sin kjæreste eiendel. Men hva kan man gjøre for å bli kvitt denne sperren?

Jeg har rotet fram noen tips til dere som sliter med dette, og håper noen finner tilbake litt av den samme gleden og energien som den fantastiske sommeren gir oss. Snart er den her igjen, men tiden kan ikke stå stille i mellomtiden!

1. Ut av huset.
Huset ditt er et sted du tilbringer mye tid i. Alt er kjent, og du ser det samme hver dag. Dette bidrar absolutt ikke til å kunne gi deg nye ideer og nye måter å se ting på. Du har jo sett det i flere år! Ha deg ut av hjemmet. Du har sikkert opplevd det å dra til en ny by? Du ser ting på en helt annen måte enn de som bor der, nettopp fordi det er nytt for deg! Men ikke vent med å ta bilder. Hvis oppholder varer en stund/gjentar seg ofte, får du snart det samme triste synet som alle andre.

Image Hosted by ImageShack.us

2. Se på film, les bøker og hør på musikk.
Filmer er en klassisk og god kilde til å finne idéer til nye bilder. Det er mange ulike karakterer, scener og replikker som kan gi deg en aha-opplevelse, og ikke lenge etterpå sitter du og planlegger en shoot med en modell. Finn gjerne filmer som har et kunstnerisk preg over seg. Filmer som anbefales er bl.a Le Fabelux Destin D’Amélie Poulain (2001) og The Dreamers (2003). Sistnevnte er derimot kanskje ikke direkte anbefalt om du skal fokusere på historie og ikke iscenesetting…

Bøker er helt uten bilder, men er bygd opp slik at du skal få bilder i hodet. Dette kan gi grunnlag for mange spesielle idéer, da alle tolker på hver sin måte.

Når du hører på musikk, så er et veldig godt råd å gjøre det avslappende rundt deg først. Legg en dyne på gulvet med mange puter, tenn masse stearinlys og ha minst mulig kunstig lys. Dette fungerer fjell, spesielt nå på vinteren hvor det blir fort mørkt. Tenn på peisen, sitt/ligg i behagelige klær, og sett på instrumental/klassisk musikk. Stemmer i sanger forteller alltid en historie, og du blir på en måte ”tvunget” til å tenke innenfor rammen som sangen gir. Er det kun instrumenter, kan tankegangen gå fritt, og hodet lager historiene selv. Søk f.eks på soundtracket til en film du liker godt, og videre inn på komponisten til filmmusikken. Voìla!

3. People Spotting.
Ta deg en tur i sentrum. Se på mennesker. Finn prototyper, særegne personligheter og i øyefallende individer. Det er så utrolig mye flott å oppdage. Neste steg? Ta bilde av dem! Enten du bare ber om et rett opp-ned portrett eller tar bilder i skjul. Det er så utrolig mye bedre enn å ta bilder av en helt ”vanlig” person. Oppfordrer deg til å bare be om å få ta et bilde. Snakk med dem. Hør på en historie, og legg av så mye som mulig tid til å finne ut litt om personen. Gir deg så mange muligheter til å kunne ta et bilde som forteller mer. Og har du ikke intensjoner om å få til et superbilde, så ta et bilde likevel. Spar, analyser og bli inspirert til senere anledninger. Nå varmer du opp både den sosiale ferdigheten til å kunne snakke med fremmede, OG evnen til å kunne ta gode snapshots.

Image Hosted by ImageShack.us
Et bilde jeg tok av en tilfeldig uteligger i November i fjor.

4. Dra på skattejakt.
Skattejakt? Nei, jeg snakker ikke om å lete i hagen etter en kiste hvor all motivasjonen ligger i. Hadde det bare vært så lett… Se i fotomagasiner og på fotosider etter nye fotografer. De fleste av dere er sikkert allerede aktiv i fotoblogg-fronten, men det skader fortsatt ikke å lete lengre bak i bloglovin’-listene. Andre inspirasjonssider er jo velkjente Flickr og Wehearit. Fordelen med Flickr er at du stort sett alltid vet hvem fotografen er, mens Weheartit kun er et sted folk poster bilder de synes er fine. Tumblr er også et alternativ. Twitter er en god kilde til å finne fotografer, som der igjen alltid har en link til hjemmesiden sin. Deviantart har mange fine bilder og flotte fotografer, men også masse grafisk, dikt osv.

5. Mosaic/moodboards.
Ikke vær redd for å spare på bildene du finner inspirerende. Så lenge du ikke bruker dem til andre formål enn hos deg selv på din data til din egen utvikling, så går det greit. Lag deg f.eks såkalte Mosaics på Flickr! (Hvis du har “dårlig” tid og ikke orker å sitte i photoshop, er dette en enkel måte å lage mosaics på!) Lag deg moodboards før en shoot, med bilder du liker godt og kunne tenkt deg å bli inspirert av. Prøv å ikke herme, men gjør din egen vri.

Men det viktigste av alt? Husk å ikke tving deg selv til å ta bilder. Du må først ville gjøre det. Du må kjenne at det klør i pekefingeren, kameraet logrer med halsreimen, og hodet bobler over av iver. Et bilde blir sjeldent bra hvis du ikke legger alt du har i det, så tvang er ikke en siste løsning.

Dette var noen tips jeg håper dere finner nytte av i disse tunge tider, og lykke til.

Har du noen teknikker for å ikke miste kunstneren i deg om vinteren?
Eller er du kanskje en av de få heldige som er like kreativ uansett?

Caroline (22) er en barnevernpedagogstudent fra nordlysbyen Harstad. Hun engasjerer seg i sosiale medier, teknologi, litteratur, musikk, reise, vitenskap, barn & ungdom, filosofi og foto. Ganske mye med andre ord! Du kan besøke henne på hennes private blogg www.icarroi.com og på Twitter der hun heter @icarroi.

Les alle innlegg av

10 kommentarer

 1. Mette sier:

  Kjempegod artikkel! Kjenner meg kjempegodt igjen i å miste motivasjonen i mørketiden, så dette var fint å lese. Liker spesielt nummer 3, det har jeg alltid hatt lyst å prøve – men aldri turt å gjøre det. Utrolig fine tips for alle fotointeresserte! :)

 2. June sier:

  Fine tips! Tror nok det er mange som sliter med inspirasjon på denne tiden av året, meg selv inkludert. Men et stort pluss er jo at man har masse muligheter til å ta fine bokehbilder nå som julelysene er overalt da! :D Om å finne det positive blant det negative, haha. ^^

 3. Silje Louise sier:

  Enig med Mette! Kjempefin artikkel som jeg kjenner meg veldig igjen i. Føler at jeg mister all motivasjon på denne tiden! Veldig kjedelig… Det funker fint å høre på sanger :)

 4. Helena sier:

  Kjempebra tekst! :)

 5. Flott innlegg! Sliter skikkelig med den jævla mørketida.. Går utrolig mye inn på meg, inspirasjonen har forsvunnet HELT.

 6. Jakob sier:

  Jeg har mista motivasjonen helt den siste tiden, jeg sier til meg selv:” Hva er vitsen med å ta bilder? Du skal jo dø en gang uansett. “

 7. Christiane sier:

  Digg! Kjente jeg trenger litt ekstra insp. om vinteren :)

 8. Kristinemar sier:

  flotte tips! jeg pleier å la kameraet nedstøve…. men det er bare fordi lysten ikke er der. Noen ganger er den det, og da blir det som regel noen bra ressultater på bildene :))))

 9. [...] så ellers, har jeg skrevet min første artikkel i Bloggermagasinet. Les den da vel! [...]

 10. Eirin sier:

  Liker, Susanne!
  Så det var deg med en gang, for det øverste bildet er tatt på kaia, sant? :)

Skriv en kommentar