Sosiale Medier
Sosiale Medier

Sosiale medier, hva er det?

2. desember, 2010 av

Begrepet sosiale medier er kanskje for noen av oss vanskelig å skjønne. Hva er egentlig sosiale medier, og hvorfor er de sosiale? For å forklare dette litt enkelt kan man si at en avis eller et TV-program er såkalte tradisjonelle medier. Dette er medier som er styrt av noen mennesker ut til oss andre. De sosiale mediene er annerledes på den måten at det er oss brukere som bestemmer hva mediet skal inneholde, ikke en bestemt gruppe mennesker. For eksempel bidrar vi alle sammen til at Facebook er et av verdens største sosiale medier ved å skrive meldinger på veggene til hverandre, og kommentere på innlegg. Sosiale medier er også sosiale på grunn av at man kan få innspill og kommentarer fra andre, og så rette på det man har skrevet. Det er for eksempel vanlig å gå inn å rette på et blogginnlegg om det er noe man ønsker å tilføye eller slette, fordi man har fått innspill på det fra leserne sine.

Man kan dermed si at sosiale medier er internettbaserte “kanaler” som åpner for at brukerne kan være i dialog med hverandre, eller som man sier på fagspråket, i interaksjon med hverandre. Og med interaksjon menes for eksempel når du kommenterer på et blogginnlegg, re-tweeter et Twitterinnlegg eller “Liker” på Facebook.

Når Twitter kom for alvor til Norge, i 2009, ble begrepet sosiale medier lansert i samme slengen. Begrepet ble først og femst brukt av medierådgivere og konsulenter³, men er i dag vanlig å bruke for de fleste av oss. Twitter har per i dag ca. 165 tusen¹ norske medlemmer, mens Facebook har over 2,5 millioner² norske medlemmer (over 500 millioner på verdensbasis). De sosiale mediene er blitt en del av vår hverdag, om vi liker det eller ikke, og de er kommet for å bli.

Etter å ha søkt litt har jeg funnet frem litt Facebook-statistikk fra TNS-Gallup. Her kommer det blant annet frem at 61 % av oss nordmenn er på Facebook en gang i uken eller oftere, og 16 % bruker mobiltelefon til å logge seg inn. Vi nordmenn har i gjennomsnitt 167 venner hver og 57 % av oss har alt vi skriver åpent slik at alle kan se det. 57 % mener også at de er bekymret for at Facebook kan komme til å misbruke personlige opplysninger som ligger ute om dem. Her kommer det jo inn et lite dilemma som er høyaktuelt i dagens samfunn. Hva kan man egentlig dele på Facebook og i andre sosiale medier? Er alt like lurt å dele? Det har nettopp vært en sak i Dagbladet om Gudrun der NAV mente Gudrun blogget for mye til å få støtte fra dem, når hun egentlig “skulle være syk”. Mange reagerte på hvordan NAV brukte den positive bloggen til Gudrun mot henne, og protesterte. Men sannheten er at slik gjør NAV det i forhold til sine brukere, og om det er rett eller galt kan diskuteres. Det er også nå helt vanlig at arbeidsgivere sjekker de eventuelle nye ansatte på Facebook eller ved et Googlesøk. Er du kritisk til hva du deler på internett?

Thomas Moen og Arnt Eriksen, guttene bak hjemmesiden SofaPrat, har nettopp laget en film om hvordan enkelte sosiale nettverk nå begrenser hvor mange man kan dele tingene sine med. For eksempel har den sosiale tjenesten Path begrenset antall du kan dele med til 50 stk. Moen og Eriksen snakker også om hvordan de tror vi kommer til å dele opplysningene våre på Facebook og andre sosiale medier i fremtiden. Se filmen, den er interessant.

Det er som vi ser, viktig å ha et kritisk syn på sosiale meider og hva vi deler, men jeg tror også at vi alle kan være enig om at sosiale medier er en positiv ressurs som har blitt tilegnet samfunnet vårt. Jeg bare tenker selv på hvor utrolig god nytte jeg har av for eksempel Twitter når det er noe jeg lurer på. Vi vil fremover ta for oss forskjellige sosiale medier her i Bloggermagasinet, og dele dem med dere. Slik at både vi og dere kan få en større forståelse av hva de er og hvordan man bruker dem til mest mulig nytte.

¹ Kilde: Tvitre.no
² Kilde: Regjeringen
³ Kilde: Boken “Sosiale Medier. Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset.” av Ida Jackson

Caroline (22) er en barnevernpedagogstudent fra nordlysbyen Harstad. Hun engasjerer seg i sosiale medier, teknologi, litteratur, musikk, reise, vitenskap, barn & ungdom, filosofi og foto. Ganske mye med andre ord! Du kan besøke henne på hennes private blogg www.icarroi.com og på Twitter der hun heter @icarroi.

Les alle innlegg av

2 kommentarer

  1. Jeg visste om dette fra før av fordi jeg har lært om akkurat sosiale medier på skolen! :)

  2. Kristinemar sier:

    jeg visste ikke helt hva det var, men nå veit jeg det :D

Skriv en kommentar